Letošnji februar ima zaradi prestopnega leta 29 dni. Koledarska leta se zaradi prestopnega leta ves čas ujemajo z letnimi časi. Letošnji 29. februar bo svoj rojstni dan v Sloveniji praznovalo 1330 ljudi, so izračunali na statističnem uradu.

Vsake štiri leta dodamo en dan

V enem letu se sicer zvrsti 365 dni in skoraj četrt dneva, zato mora razliko med dolžino dneva in leta uskladiti tudi koledar. Po julijanskem koledarju zato februarju vsake štiri leta dodamo en dan, po gregorijanskem koledarju pa je prestopnih let nekaj manj, saj so leta, ki se končajo na dve ničli po njem prestopna le v primeru, da so deljiva s 400.

Ljudje, ki so rojeni 29. februarja, lahko svoj pravi rojstni dan praznujejo le enkrat na štiri leta, zaradi česar se lahko pošalijo, da se starajo štirikrat počasneje od ljudi, rojenih na druge dni v letu.

Danes praznujejo Smolčki

Ljudi, ki imajo rojstni dan 29. februarja, sicer imenujejo tudi Smolčki. To imenovanje izvira iz prepričanja, da imajo ti ljudje smolo, ker lahko svoj rojstni dan praznujejo le vsaka štiri leta. Običaji, kdaj Smolčki dopolnijo polnoletnost, so različni. Pri nas tako ob neprestopnem letu Smolčki dodatno leto od rojstva dopolnijo 1. marca.

To pravilo pa ne velja v vseh državah. Na Tajvanu imajo po nekaterih virih ljudje, rojeni 29. februarja, na neprestopna leta uradno rojstni dan že 28. februarja. V državah s takšnimi pravili osebe, rojene na 29. februar, postanejo polnoletne že 28. februarja, je za STA pred časom pojasnil urednik Kvarkadabre – časopisa za tolmačenje znanosti Sašo Dolenc.