Ob trenutni hitrosti širjenja različice se bo t. i. lockdown zgodil spontano, je opozorila. Kot pravi Lejko Zupančeva, se čez štiri tedne lahko zgodi, da bo za delo sposobna le polovica ljudi. Ne samo med zdravniki in medicinskimi sestrami, ampak tudi med zaposlenimi v drugih dejavnostih, je pojasnila.

Kot razlog je navedla pospešeno širjenje različice omikron. Kot je dejala, je delež nove različice med pozitivnimi PCR-testi v prejšnjem tednu znašal nekaj odstotkov, med sredinimi pozitivnimi PCR-testi pa že 40 odstotkov.

Skupaj potrjenih 248 primerov različice omikron

Medtem je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) za STA sporočil, da je bilo v Sloveniji doslej skupaj potrjenih 248 primerov različice omikron. Še zjutraj je to število znašalo 93. Po napovedih se bo število primerov v prihodnjih dneh še povečevalo.

Lejko Zupančeva je zato poudarila, da na infekcijski kliniki razmišljajo o organizaciji delovnega procesa v dveh ločenih skupinah. Tako bi okuženo osebo nadomestila zdrava oseba iz druge ekipe, s katero okuženi ni bil v stiku. “Ne pogovarjamo se več o številu postelj, ampak o aktivnih ljudeh, ki bodo sploh lahko še delali,” je posvarila.

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb je poudaril, da zdravniki, ki delajo na enotah intenzivne terapije, z nelagodjem gledajo na prihajajoče tedne. Po njegovih pričakovanjih se bo pritisk na covidne oddelke bolnišnic povečal v dveh do treh tednih. Sam priporoča cepljenje proti covidu-19, kljub temu, da cepiva proti različici omikron ne ščitijo popolno. “Ščitijo pa pred kritično obliko bolezni in smrtjo,” je poudaril.