Novi odlok vlade sicer začasno prepoveduje ponujanje in prodajo blaga ter storitev potrošnikom, a  to ne velja za kmetije, ki se ukvarjajo z neposredno prodajo in s tem potrošnikom omogočijo nakup lokalno proizvedene hrane na kmetiji.

Veljavni odlok z določenimi izjemami

Iz Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so sporočili, da je dovoljena prodaja živil, kmetijskih pridelkov in repromateriala ter izvajanje veterinarskih storitev.

KGZS: »Dovoljeni sta prodaji kmetijskih pridelkov na kmetijah ter kmetijskega repromateriala v prodajalnah in kmetijskih prodajalnah.«

»Veljavni odlok vsebuje tudi določene izjeme. Začasna prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev med drugim ne velja tudi za nakup živilskih izdelkov v prodajalnah z živili, prav tako pa sta dovoljeni prodaji kmetijskih pridelkov na kmetijah ter kmetijskega repromateriala v prodajalnah in kmetijskih prodajalnah. Izvajale se bodo tudi veterinarske storitve,« pojasnjujejo na KGZS in dodajajo, da odlok dovoljuje tudi ponujanje ter prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo (prek spleta).

Nakup lokalno proizvedene hrane

V skladu z novim odlokom vlade, ki začasno prepoveduje ponujanje in prodajo blaga ter storitev potrošnikom, kar pa ne velja za kmetije, na KGZS tudi pozivajo zainteresirane, da svojo ponudbo predstavijo na spletni strani Kupujmo domače.

KGZS: »Povečanje prodaje na kmetiji in potrošnikom omogočiti nakup lokalno proizvedene hrane neposredno na kmetiji.«

»Ta kmetom omogoča, da brezplačno predstavijo ponudbo svoje kmetije in tako povečajo neposredno prodajo na kmetiji in potrošnikom omogočijo nakup lokalno proizvedene hrane neposredno na kmetiji. Predstavitev ponudbe je za kmete brezplačna,« razlagajo na KGZS, kjer obstoječe ponudnike hkrati pozivajo, da svojo ponudbo posodobijo.

Ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe

Pri prodaji na kmetijah pa je treba upoštevati, poudarjajo na KGZS, ukrepe za primerno zaščito za preprečevanje širjenja okužbe.

KGZS: »Izogibate se nepotrebnim stikom in v čim večji meri uporabljate dostavo na dom tako, da jo vršite le do vhodnih vrat, pri plačilu pa v čim večji meri uporabljajte kartične in spletne transakcije.«

»Pozivamo vas, da se izogibate nepotrebnim stikom in v čim večji meri uporabljate dostavo na dom tako, da jo vršite le do vhodnih vrat, pri plačilu pa v čim večji meri uporabljajte kartične in spletne transakcije. Pri prodaji na kmetiji se z vsakim kupcem dogovorite za termin obiska, da ne bi prihajalo do stikov, hkrati pa boste lahko izdelke pripravili vnaprej in tako skrajšali čas obiska kmetije. Prosite kupce, da na kmetijo prihajajo posamezno. Ob njihovem prihodu na kmetijo se ne rokujte, skrbite za higieno kašlja, ne dotikajte se obraza, umivajte in razkužujte si roke ter tako poskrbite za svoje zdravje in zdravje kupcev,« še opozarjajo na KGZS.

Lokalni pridelovalci in predelovalci

Zemljevid ponudnikov lokalnih pridelovalcev in predelovalcev je objavljen tudi na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so pripravili predstavitve svoje ponudbe. Lokalne pridelovalce ali predelovalce obenem tudi pozivajo, da lahko brezplačno predstavijo svojo ponudbo na zemljevidu Naša super hrana, ki je tudi namenjena promociji lokalno pridelane in predelane hrane.