Kris Zudich, ki se je rodil z redko gensko boleznijo, spinalno mišično atrofijo (SMA) in je denar za zdravilo, za katero je treba odšteti dva milijona, zbirala vsa Slovenija, zaključuje zdravljenje na kliniki v Los Angelesu. S starši bi se moral vrniti domov konec marca oziroma v začetku aprila, a so zaradi razraščanja pandemije novega koronavirusa in zapiranja ameriških letališč v precejšnji negotovosti, kako bo z vrnitvijo.

Krvni rezultati so zdaj veliko boljši

Dečkovi starši, kot poročajo Primorska novice, so v začetku tedna med drugim sporočili, da se zavedajo, kaj za Krisa pomeni biti doma in bi dali vse, da bi lahko bili v svojem stanovanju, ob svoji družini in prijateljih. »Že občutek, da si doma, pomeni ogromno,« so zapisali na instagram profilu.

Krisova mama Ana Jerak jim je tudi dejala, da so njegovi krvni rezultati zdaj veliko boljši, a ga prihodnji teden še čaka še pregled pri zdravniku dr. Perry B. Shieh, ki se bo prepričal o krvni sliki po znižanju odmerka zdravila. Sicer pa s zaradi širitve epidemije s Krisom preventivno tudi prekinili obiskovanje fizioterapij.

Raje karantena doma kot na drugem koncu sveta

Za vrnitev domov družina, ki je nenehno v tesni navezi z Lariso Štoka iz društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki, računa na pomoč družbe MK srbskega poslovneža Miodraga Kostića, ki jim že v začetku novembra omogočil brezplačen let z zasebnim letalom iz Slovenije v ZDA. Točnih odgovorov še nimajo, pravi mama, ki iskreno upa, da se bo vse izšlo, kot je bilo prvotno načrtovano. »Raje smo v karanteni doma kot na drugem koncu sveta,« je med drugim dejala.

Primorske novice še pišejo, da so v družbi MK Group pripravljeni poskrbeti za prevoz Krisove družine domov. Zasebno letalo naj bi bilo na voljo, vendar trenutne razmere in omejitve v ZDA in EU žal ne omogočajo mednarodnih letov. »Povratni let za Krisa in njegovo družino bo tako izveden brž, ko bo to mogoče varno izvesti,« so jim pojasnili.

Po pomoč na slovensko ambasado

Zaradi zaprtja državnih mej in letališč pa tudi v konzularnem sektorju ministrstva za zunanje zadeve nimajo jasnih odgovorov. Iz službe za stike z javnostmi so jim dejali, da poskušajo pomagati sem državljanom, ki so ostali v tujini zlasti tistim najbolj ranljivim, zato poteka zelo intenzivna komunikacija med konzulati znotraj EU. In še, da je Trumpova administracija prepovedala lete iz Evrope, EU pa zapira meje za prihode iz držav, ki niso njene članice, zato naj se družina nujno obrne na slovensko ambasado v Washingtonu in tam poišče pomoč.

Denarja naj ne bi zmanjkalo

Krisovi družini, ki se ji lahko zgodi, da bo morala podaljšati svoje bivanje v ZDA, naj bi Zveza prijateljev mladine Slovenije tudi pokrila s tem povezane stroške. Kot so jim pojasnili, so za Krisovo zdravljenje v do 13. februarja porabili 2,189.568 evrov, na voljo pa je ostalo še 291.615 evrov, kar naj bi bilo dovolj tudi za terapije, ki jih bo še potreboval po vrnitvi domov.