Za 24.ur je spregovorila hči 65-letnice, katere zdravstveno stanje se je po vnetju sinusov v nekaj tednih dramatično poslabšalo. Kot je za medij opisala potek dogodkov, je bila hospitalizirana en teden na ORL, potem pa je bila v petek konec decembra odpuščena, v ponedeljek pa so imeli ponovno pregled. Ker se je le en dan po pregledu njeno zdravstveno stanje močno poslabšalo, so nemudoma poklicali nujno medicinsko pomoč.

Zdravstveni dom in nujna medicinska pomoč sta jih sprva napotila na osebnega zdravnika, ki pa je bil odsoten, zato so znova poklicali na 112. Tam so jim odgovorili, da bodo namesto reševalnega vozila k njim napotili dežurno zdravnico. Zaradi pomanjkanja časa so svojci mamo sami odpeljali v avto do ljubljanske klinike ORL, nato pa na nevrološko kliniko. 

Zakaj reševalnega vozila niso poslali ni jasno

Tam so diagnosticirali več močnih kap, zaradi katerih so jo dali v komo iz nje pa se ni več zbudila. Zakaj reševalnega vozila iz kranjskega zdravstvenega doma niso poslali, ni jasno, zato se je hči obrnila na direktorico doma, še piše medij. Ta naj bi ji dejala, da kot svojec oziroma pacient ne more naročati reševalnega vozila sama in da niso mogli vedeti, da gre za nujen primer.

Direktorica zdravstvenega doma je za medij pojasnila, da so poslali zdravnika, vendar svojci nanj niso počakali. Zaradi pritožbe družine so uvedli notranji strokovni nadzor in napovedali izboljšave v prihodnosti, medtem ko varuh pacientovih pravic preiskuje morebitne kršitve pravic pacienta.

Ne gre za prvi primer

Po poročanju o primeru smrti se je mediju oglasila bralka, ki je opisala svojo slabo izkušnjo z Zdravstvenim domom Kranj. Zgodilo se je julija leta 2010, ko si je zjutraj umivala lase, je začutila močan glavobol, zaradi česar je poklicala svojo zdravnico. Ta naj bi jo odpravila z nasvetom, naj vzame dva lekadola, saj je ocenila, da gre za mišični krč in naj počaka na svojega osebnega zdravnika. "V solzah sem prosila, naj pride rešilec po mene, saj sem bila sama doma z dveletnim otrokom," opisuje svojo izkušnjo.

Ker se je njeno stanje slabšalo, se je sama odpeljala v jeseniško bolnišnico. Na Jesenicah so preiskave pokazale, da je utrpela subarahnoidno krvavitev – počena anevrizma v možganih. "Nato se je vse zelo hitro odvilo, helikopter me je prepeljal na nevrološko kliniko v Ljubljani." K sreči se je v njenem primeru vse dobro končalo. Da je bilo ravnanje zdravnice neustrezno, je takrat v pismu, ki ga je prejela kot opravičilo, potrdil tudi vodja službe NMP. Dodal je, da je zdravnica v njenem primeru "napačno ocenila, da gre za mišično bolečino, ki bolnika ne ogroža", še zapiše medij.

Kot dodaja sogovornica medija, so takrat po njenih informacijah v zdravstvenem domu organizirali dodatna izobraževanja o prepoznavi nujni stanj in predvsem možganskih krvavitev.