Organizatorji petkovega shoda Brez strahu – proti koaliciji sovraštva so kazensko ovadili neznanca, ki je na shodu pozival k uboju kandidata za predsednika vlade Janeza Janše. Kot so zapisali, ravnanje neznanca razumejo kot sovražni govor. Kazensko so ovadili tudi poslanca SDS Zvonka Černača.

Ob mirnih protestih vzklikal o uboju Janše

Kot so sporočili organizatorji, so na petkovem shodu vse udeležence pozvali k dostojnemu in mirnemu protestu. Kljub temu so redarji zaznali vzklike neznanca s psom, s katerimi je pozival k uboju Janše in o tem obvestili policijo. Ta je moškega obravnavala. V soboto so nato na Policijsko postajo Ljubljana Center zoper neznanega storilca podali še naznanilo suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Predsednik SDS Janša se na grožnje do zdaj še ni neposredno odzval. Na Twitterju je le poobjavil tvit, ki je poročal o grožnjah, in se zraven vprašal, kaj počne policija. Poobjavil je tudi tvit novinarja Petra Jančiča, v katerem je ta opozoril na molk največjih medijev o grožnjah.

Černač naj bi namigoval o fizičnem obračunavanju s protestniki

Organizatorji shoda so kazensko ovadili tudi poslanca SDS Zvoneta Černača, ki se ga omenja kot možnega kandidata za notranjega ministra v novi vladi. Ta je namreč dan pred protestom na Twitterju poobjavil zapis imetnika profila Lucid, v katerem je ta namigoval na to, da bo fizično obračunal s protestniki.

Organizatorji shoda so zoper Černača podali naznanilo suma kaznivega dejanja grožnje ter preprečitve ali oviranje javnega shoda, ker so prepričani, da je s poobjavo potrdil strinjanje z grožnjo. Enako naznanilo so podali zoper imetnika profila Lucid.

Shod zaradi nestrinjanja z novo koalicijo

Černač je v zvezi z omenjeno poobjavo v petek zapisal: “Za levičarske razpihovalce sovraštva ni problem čivk, ki vnaprej kliče ulico k nasilnemu rušenju bodoče demokratično izvoljene vlade, pač pa retvit odziva na ta poziv. Poglejte se v ogledalo razpihovalci sovraštva.” Danes pa je ocenil, da gre pri ovadbi za preusmerjanje pozornosti in krivo ovadbo. Opozoril je tudi, da je sporni tvit poobjavilo 19 ljudi. Zatrdil pa je še, da ni kandidat za ministra za notranje zadeve.

V petek je namreč pred sedežema SMC in DeSUS potekal shod, na katerem so udeleženci izrazili nestrinjanje s tem, da sta se stranki odločili za vstop v koalicijo s SDS in NSi.

Dogodek je bil prijavljen prepozno

S policije so danes sporočili, da v zvezi s shodom preverjajo razloge za sum, da so bila na njem storjena kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti, za kar so tudi prejeli prijavo. Obravnavali so tudi kršitev posameznika zaradi motenja shoda, kjer obvestila še zbirajo.

Prav tako zbirajo obvestila zaradi sumov prekrška, da shod ni potekal skladno s programom. Ker je bil dogodek prijavljen prepozno, so organizatorju že izrekli opozorilo, so sporočili.

STA