Podatki Združenja bank Slovenije nakazujejo na upadanje števila odobrenih posojil. Z današnjim dnem je ZBS objavil poročilo o številu neodobrenih potrošniških in stanovanjskih posojilih v 13 bankah, s katerim želijo dokazati, da je sklep Banke Slovenije o omejitvi kreditiranja škodljiv, navajajo v časniku Finance.

Za posameznike, ki imajo otroke pravila strožja

S 1. novembrom lani je banka zaostrila pogoje za pridobitev potrošniškega in stanovanjskega posojila. Nova pravila za banke določajo omejitve o tem koliko ter komu se posojila lahko odobrijo. Za vsakega posojilojemalca velja, da primeru, da nima otrok, mu mora na bančnem računu na mesec ostati 700 evrov. Za posameznike, ki imajo otroke so pravila še strožja, še dodajajo pri časniku Finance.

Po podatkih STA, je ročnost novo odobrenega potrošniškega posojila lahko od zdaj do največ sedem let oziroma 84 mesecev. Razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim dogodkom posojilojemalca ne sme presegati 50 odstotkov za osebe z dohodki do dvakratnika bruto minimalne plače in 67 odstotkov za del posojilojemalčevega dohodka, ki presega omenjeni prag. Imetnik posojila bo moral ob tem po plačilu obroka ostati 76 odstotkov bruto minimalne plače, če ima vzdrževane družinske člane, pa sorazmerno več.

Podelili skoraj šest odstotkov več stanovanjskih posojil

Po podatkih Banke Slovenije, so poslovne banke medletno kljub veljavnosti sklepa BS podelile skoraj šest odstotkov več stanovanjskih posojil, medtem ko pa je pri potrošniških kreditih prišlo do upada. Banka Slovenije ocenjuje, da je na spremembe v gibanju posojil prebivalstvu v zadnjem četrtletju minulega leta delno vplivala novembrska uveljavitev sklepa o makro bonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva, navajajo pri časniku Finance.

Pri Banki Slovenije še dodajajo, da je podajanje celovitih zaključkov o učinkih izostrenih pravil prezgodnje, saj je potrebno upoštevati tudi netipično ravnanje bank in posojilojemalcev pred in po uveljavitvi ukrepa, celotno izvedbo, prav tako pa tudi učinek sezone in praznikov.

Avtor: Anita Grgić