Medtem ko vlada uvaja nadomestila za zaposlene, ki bodisi ne dobijo varstva za otroke bodisi gre za zaposlene v šolstvu, ki zaradi aktualne situacije nimajo dela, pa problem, kot vselej, ostaja za prekarce. Tiste, z s.p.-jem, ki živijo iz danes na jutri. Takšnih je v Sloveniji 119.000. Zaradi koronavirusa za mnoge dela več ni. Pomislimo na razne trenerje vadbe, kozmetičarke, samozaposlene v kulturi, obrtnike, specialiste za gradnjo, vodovod, elektriko …

Številni čez noč brez dela, državo naprošajo za pomoč

Kot poročajo za časnik Delo, restavracije skorajda več ne beležijo rezervacij, manjši gostinski obrati samevajo. Manjša catering podjetja so imela za marec polno dela, sedaj so naročila stranke odpovedale. Podobno je pri trenerjih športa, saj si v zaprte dvorane, polne ljudi, ki se potijo, ne upa več nihče. Koronavirus je močno udaril tudi samozaposlene v turizmu. Zaradi odpovedi gostov, s čimer se praznijo tudi naši hoteli, so naenkrat brez dela.

Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je po navedbah Dela državo naprosil za pomoč tudi za samozaposlene, ki morajo poleg tega, da so ostali brez zaslužka, državi še vedno plačevati prispevke, davke, morebitne najemnine za najem prostorov, da ne omenjamo kreditov. A kako, s katerim denarjem? Država v novem interventnem zakonu, ki rešuje problematiko odsotnosti z dela zaradi koronavirusa, namreč ni zajela samozaposlenih. Meh je poudaril, da so samozaposleni najbolj ogrožena skupina, ki lahko dalj časa ostanejo brez dela ali pa zbolijo. Če se to zgodi, je “ogrožena njihova eksistenca”.

Se bo država odpovedala plačanim prispevkom in dohodnini

Meh državo tako naproša, naj se za čas trajanja epidemije odpove potrebi po plačanih plačanih prispevkih in dohodnini, prav tako pa naj zviša sofinanciranje nadomestila za čas čakanja na vsaj 50 odstotkov. Meh je prav tako prepričan, da bi država morala prevzeti breme v primeru bolniškega dopusta, karantene ali samoizolacije samozaposlenega delavca, saj tega doslej ni počela. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je ob tem dejal, da bodo samozaposlene vključili v interventni zakon.