Prenos virusa Covid-19 oziroma novega koronavirusa je zaenkrat še črna skrinjica, številni znanstveniki, ki zadnje mesece ždijo v laboratorijih, pa skrbijo, da vsak dan vemo več. Tako vemo tudi, da je maska pri zaščiti pred okužbo, ki prizadene predvsem dihala, nujna. Pa vendar prav vsaka maska, ki se znajde na tržišču, te naloge ne opravi dovolj dobro.

Še tako dobra maska brez ustreznega filtra ne deluje

V zadnjih tednih precej slave žanjejo predvsem maske, ki so nastale z uporabo 3D tiskalnikov, a mnoge so pravim zaščitnim maskam podobne le po videzu. Take maske sestavljajo ventili, ki bi zajem zraka speljali čez filter in izpih zraka skozi ventil mimo filtra, ki ga lahko uporabnik s svojo izdihano sapo precej hitro navlaži. Tak filter je po uporabi težje prepusten in praktično neuporaben, raba takih mask pa časovno omejena. Nekaj drugega je, če je maska ustvarjena s kvalitetnim filtrom, kot je recimo filter delcev P3R za ponovno uporabo, ki lahko zdrži celo 30 dni uporabe.

Ni dovolj le, da učinkovitost »zaščitne« maske ocenjujemo po videzu, saj jih moramo po izdelavi natančno preizkusiti in testirati ter se zavedati, da lahko tudi maska, ki sicer ustreza standardom zaščite, med delovanjem in uporabo odpove.

Tako ni dovolj le, da učinkovitost »zaščitne« maske ocenjujemo po videzu, saj jih moramo po izdelavi natančno preizkusiti in testirati ter se zavedati, da lahko tudi maska, ki sicer ustreza standardom zaščite, med delovanjem in uporabo odpove.

Previdno tudi z domačimi maskami

Podobno opozorilo velja tudi doma izdelanim, šivanim maskam, ki jih sicer zelo pridne šivilje in domači mojstri izdelujejo te dni. S primernim krojem in materialom lahko sicer res ustvarimo dovolj dobro zaščito za vsakodnevne opravke, a vsaka krpa ali šal, ki si ju poveznemo čez usta in nos, še ni zaščitna maska.

S primernim krojem in materialom lahko sicer res ustvarimo dovolj dobro zaščito za vsakodnevne opravke, a vsaka krpa ali šal, ki si ju poveznemo čez usta in nos, še ni zaščitna maska.

Še tako dobra zaščitna maska pa je povsem brez pomena, če z njo ne rokujemo ustrezno, kar pomeni, da jo po uporabi ne zavržemo, ali si po njenem odstranjevanju rok ne razkužimo. Potrudimo se tudi, da o pravili uporabi zaščitnih mask izobrazimo tudi naše stare starše in starejše sorodnike.

Več o zaščitnih maskah, njihovi uporabi ter koronavirusu lahko preberete tudi v priročniku za zaščito pri delu ter spletni strani Vlade RS.