Slovenija

Kaj stavka zdravnikov in zobozdravnikov pomeni za paciente?

Uredništvo , 08.01.24 ob 13:50

Zdravniki in zobozdravniki bodo, kot kaže, očitno jutri res stavkali.

Kaj stavka zdravnikov in zobozdravnikov pomeni za paciente?
Fotografija je simbolična

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides ugotavlja, da ni prav nobenega razloga, da bi preklicali za torek napovedano stavko. Kot je zvečer dejal predsednik sindikata Damjan Polh, so ves dan čakali na pozitiven odgovor vlade, a tega ni bilo. Upajo pa, da bo stavka dejanje, ki bo vlado prisililo k dialogu. Polh je v izjavi za javnost poudaril, da lahko konflikt rešijo le z dialogom, na kar opozarjajo že skoraj mesec dni.

Velike stiske bolnikov in tistih, ki delajo v zdravstvu

Sicer je za torkovo stavko po njegovih besedah vse pripravljeno. Začela se bo ob 7. uri in končala ob 21. uri, kot je bilo napovedano. "Upamo, da bo to dovolj zgovorno dejanje, da bo tudi tiste največje skeptike na vladni strani prisililo, da sedejo za mizo, sestavijo pogajalsko skupino in nas pozovejo k dialogu," je dejal predsednik Fidesa. Po informacijah STA naj bi sicer vlada o imenovanju pogajalske skupine odločala na današnji dopisni seji.

Polh je še poudaril, da gre za stavko proti vladi, ki v letu in pol ni naredila prav nič za to, "da bi javni zdravstveni sistem imel neko perspektivo v tej državi". Odhajajo kadri, tako zdravniki, medicinske sestre kot ostalo zdravstveno osebje, zaradi pomanjkanja kadra se zapirajo oddelki. "Če to ni dovolj alarmantno, ne vem, kaj bi lahko bilo še hujše," je dejal Polh. Po njegovih besedah so velike tako stiske bolnikov, kot tistih, ki delajo v zdravstvu.

V Fidesu so stavko napovedali zaradi neuresničenih zavez vlade iz že sklenjenih sporazumov. Med drugim so nezadovoljni z zamiki pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo. Obetali so si namreč, da se bodo znotraj zdravstvenega stebra uredile specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in ostalih zdravstvenih sodelavcev ter da bo delu in zahtevam zdravstvenih poklicev prilagojena tudi plačna lestvica.

Njihove zahteve pa so vezane tudi na določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Kaj stavka pomeni za paciente?

Stavka bo v torek potekala od 7. do 21. ure na delovnih mestih v obliki popolne prekinitve dela, a z zagotavljanjem minimuma delovnega procesa. Na dan stavke bodo izvajali zgolj zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. V večjih zdravstvenih ustanovah pa bodo v dopoldanskih urah potekali tudi zbori zaposlenih.

Za večino zdravstvenih storitev bo veljal enak razpored kot ob praznikih. To so zdravljenje vročinskih stanj, infekcij, poškodb in zastrupitev, zdravljenje kroničnih bolezni, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega staja, storitve nujne zdravniške pomoči, triažni pregledi, predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje ter ukrepi za preprečevanje in obvladanje nalezljivih bolezni.

Za urgentna stanja nosečnic in porode bo veljal razpored kot ob praznikih, za nenujne storitve pa bo vsak izvajalec zagotovil eno ambulanto. Izvajalci z enim ginekologom bodo ambulanto izvajali prvi dve in zadnji dve uri običajnega delovnega časa.

Za neurgentna stanja otrok do 18. leta in starejših od 65 let bo vsak izvajalec zagotovil eno ambulanto, izvajalci z enim zdravnikom pa izvajajo ambulanto prvi in zadnji dve uri običajnega delovnega časa. Za zdravljenje onkoloških bolezni pa bodo zagotovili vse potrebne storitve.

STA