Ameriški tehnološki velikan Microsoft je z aprilom aplikacijo Teams po vsem svetu izvzel iz paketa programske opreme Office, potem ko jo je lani v želji, da bi se izognil kazni Bruslja, izvzel na območju EU. Zaradi pritožbe snovalca konkurenčne aplikacije Slack bo Teams odslej za nove stranke povsod na voljo proti plačilu, poroča BBC.

Sporočili, da bi radi strankam omogočili "jasnost"

Aplikacijo za poslovno in video komunikacijo Teams je Microsoft svojemu paketu programske opreme dodal leta 2017, leta 2023 pa je Evropska komisija na podlagi pritožbe snovalca konkurenčne aplikacije Slack napovedala protimonopolno preiskavo. Ob predhodnem ugotavljanju dejstev je namreč ocenila, da naj bi ameriški velikan s povezavo Teamsa s programsko opremo za urejanje besedil Office čezmerno omejeval konkurenco.

Microsoft je v preiskavi sodeloval in se odločil za korak, da od 1. oktobra lani Teams ni več vključen v pakete Microsoft 364 in Office 365 v Evropskem gospodarskem območju (EEA) - članice EU in Islandija, Norveška ter Lihtenštajn - ter v Švici. Zdaj je to razširil na vse trge po svetu.

Predstavnik za odnose z javnostmi Microsofta je za BBC zapisal, da so se za najnovejšo potezo odločili zato, da bi "strankam omogočili jasnost".

Odločitev sedaj v rokah uporabnikov

Microsoft je na blogu objavil tudi nov cenik, v katerem aplikacija Teams ni več del nobenega od paketov programske opreme Office 365, na voljo pa je kot samostojen produkt v vrednosti 5,25 dolarja (okoli 4,90 evra).

Odločitev, katere videokonferenčne aplikacije bodo uporabljali, je zdaj v rokah uporabnikov. Konkurenčna aplikacija Slack je v osnovni oskubljeni različici v EU brezplačna, naprednejši različici za posameznike in podjetja pa staneta 6,75 oz. 11,75 evra na mesec. Microsoft Teams medtem v osnovni različici v EU stane 3,70 evra na mesec, v naprednejši pa 5,60 oziroma 11,70 evra na mesec.

Ni sicer še jasno, ali se bo Microsoft s potezo glede Teamsov na koncu dejansko izognil kazni ali popravljalnim ukrepom Evropske komisije. V zadnjem desetletju si je sicer ameriški gigant v EU zaradi omejevanja konkurence nabral za 2,2 milijarde evrov različnih kazni, so še spomnili na BBC.

STA