V Sloveniji so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri 33 ljudeh. Skupno število okuženih se je povzpelo na 1124. Število smrtnih primerov se je povečalo za tri, skupaj je umrlo 43, je povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Kot je Kacin dejal na današnji novinarski konferenci, se je v sredo število okuženih zdravstvenih delavcev povečalo na 208, število okuženih zaposlenih v domovih za starejše občane na 72, število okuženih oskrbovancev v domovih za starejše občane pa na 225. V teh treh skupinah je skupaj okuženih 505 ljudi.

Glede starosti umrlih je Kacin povedal le, da je med njimi “veliko starejših”. Po njegovih besedah v intenzivni negi zaradi koronavirusne bolezni umre zelo malo ljudi. “Vse štiri ključne bolnišnice beležijo zelo dober izid zdravljenja v intenzivni negi,” je dejal.

Smrtnost sorazmerno majhna

Smrtnost je v Sloveniji v primerjavi z nekaterimi drugimi državami razmeroma majhna. Zato je vzorec razmeroma majhen in je na njem težko sprejemati zaključke, kakšne posledice bo v posameznih starostnih skupinah pustil virus, je dodal.

Vlada bo o tem, ali in kako bo zrahljala nekatere omejitvene ukrepe, odločala v torek. Takrat bo po njegovih besedah pretehtala, ali je trend rasti ali upadanja števila novih bolnikov v bolnišnicah zadosten argument za sprostitev nekaterih gospodarskih dejavnosti. Med možnimi je podpredsednik vlade in gospodarski minister Zdravko Počivalšek v sredo naštel vulkanizerje, servise, avtopralnice, trgovine z gradbenim materialom in tehnične trgovine.

Vlada tudi o javnem prevozu

Vlada razpravlja tudi o tem, kako bi vzpostavila lokalni javni prevoz. Rešitve gredo v smeri omejitve števila potnikov, vstopanja skozi srednja vrata, je naštel Kacin, a dodal, da “točnega datuma, kdaj bi se to lahko zgodilo, še ne more povedati, ker vlada o tem še ni odločala”. “Na našo večjo mobilnost se bo treba pripraviti in upoštevati navodila,” je ocenil.

Za boj proti koronavirusu imamo po njegovih besedah medicino, kjer je pot dolga in tvegana: “Če bi bilo okužb veliko, naše zdravstvo izziva ne bi zmoglo in ves čas bi morali veljati strogi omejevalni ukrepi”. Druga pot je znanost, a pot do cepiva bo po optimističnih ocenah trajala vsaj leto dni. Tretja pot je tehnologija, ki nam pomaga, da “vzdržujemo razmeroma normalno življenje”. Najpomembnejša pot pa je “naša lastna odgovornost, previdnost, solidarnost in vzajemnost”, je poudaril.

V ospredju varstvo osebnih podatkov

Z izzivom, da se virus ob sproščanju ukrepov ne bi spet bliskovito razširil, se spopadajo vse države. Napori gredo v smeri razvoja mobilne aplikacije, ki bi s pomočjo podatkov uporabniki sporočil, ali je bil nedavno v stiku z okuženo osebo in ali mu svetuje izolacijo, je povedal Kacin. Tu je v ospredju predvsem varstvo osebnih podatkov, zbiranje podatkov in čas hrambe teh podatkov.

“O vseh teh vidikih je veliko govora v javnosti, kar je prav. Naj še enkrat zagotovim – če bo Slovenija pripravila kakšno rešitev, bo to storila na maksimalno transparenten način ob vključevanju vseh deležnikov in posvetovanju z drugimi članicami EU,” je podčrtal. Verjetno pa je, da bo Slovenija uporabila rešitev, ki jo razvijajo druge države.

STA