Po seji vlade, na kateri so obravnavali dodatne ukrepe za zajezitev epidemije, se je odvila novinarska konferenca, na kateri sta sodelovala državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič in vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada je pozvala predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb ter organizatorje dogodkov, da poskrbijo za upoštevanje priporočil. Na seji so sprejeli priporočilo o delu od doma, če slednje omogoča delovni proces. “Da se vse javne prireditve izvedejo brez pogostitev in zakusk. Da sami omejimo ne nujne stike in svoje obiske v trgovinah ter ostalih javnih prostorih načrtujemo čim bolj racionalno,” je dejal Kacin.

Potrebno bo merjenje temperaturo

Vlada je sklenila, da bo potrebno ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. Pripravljena bo zakonska podlaga, ki bo omogočala bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika.

Načrtovane dodatne omejitve zbiranja

“Vlada pripravlja več ukrepov usmerjenih v preprečevanje širjenja okužb, če bi se njihovo število povečevalo (ukrepi vezani na delovanje javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov). Načrtovane so dodatne omejitve zbiranja v smeri zmanjšanja števila oseb,” je še dejal.

Omejitev obratovanje gostinskih lokalov in obvezno nošenje mask

Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na obdobje med 6.00 in 22.00. Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra.

Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na obdobje med 6.00 in 22.00. Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra

Zagotovljenih 29 milijonov evrov za 550 dodatnih zaposlitev v domovih za ostarele

Že pred koronavirusom so se v domovih za starejše tako kot drugih zdravstvenih ustanovah, pojavljale težave pri kadrih. “To je posledica dogajanja v zadnjih 20 letih. “Rešujemo in poskušamo z ukrepi stvari urediti,” je dejal Uršič in dodal: “Domovom za starejše občane nudimo vso potrebno strokovno podporo. Prve okužene v DSO se umakne v negovalne bolnišnice. Zagotovili smo 29 milijonov evrov za okoli 550 dodatnih zaposlitev v DSO.” Delali bodo lahko tudi študenti, na delovna mesta se bodo lahko vrnili tudi upokojeni delavci.

Več kot tisoč aktivnih primerov

V državi je prvič več kot tisoč aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V času prvega vala je bilo največ aktivno okuženih 609, to je bilo 3. aprila. V sredo so opravili 3070 testov na okužbo z novim koronavirusom, 104 so bili pozitivni. V Mariboru je bilo potrjenih devet novih okužb, skupaj je aktivnih 106 primerov. V Domu Danice Vogrinec je skupno 47 okuženih.

Tako kot pretekle dni je bilo primerov z vnosi iz tujine malo, samo dva, primerov povezanih z lokalnimi prenosi je 28, tistih z neznanimi viri pa 21, kar je podobna številka kot včeraj.