Leto, ki se od nas poslavlja, je bilo v marsikaterem pomenu in za marsikoga posebno. Zaznamovali so ga takšni in drugačni dogodki, ki so nas nasmejali, nas razvedrili, nas povezali, ali pa tudi razžalostili. Kakorkoli, zagotovo jih bomo pomnili tudi potem, ko se bo leto 2022 od nas poslovilo. Z dogodki so neločljivo povezane tudi osebe, ki smo jih velikokrat povabili pred svoj mikrofon in vam predstavili njihova poslanstva, vizije ali pa življenjsko pot.

Cenjene bralke, cenjeni bralci Maribor24! Izbrali smo osem kandidatov in kandidatk, ki so tako ali drugače zaznamovali preteklo leto. So junaki in junakinje vseh nas, zato je prav, da jim namenimo posebno pozornost. Pomagajte nam izbrati tistega, ki je navdahnil prav vas.

V uredništvu spletnega medija vas vabimo h glasovanju za junake iztekajočega se leta, rezultate pa bomo razglasili 31. decembra.

Kdo je po vašem mnenju junak leta 2022?

  • Društvo Junaki 3. nadstropja (47%, 941 glasov)
  • Boris Krabonja (42%, 831 glasov)
  • Gasilska društva (6%, 115 glasov)
  • Luka Dončić (2%, 43 glasov)
  • Ivo Boscarol (2%, 33 glasov)
  • Društvo za zaščito konj (1%, 19 glasov)
  • Marjan Pipenbaher (0%, 8 glasov)
  • Urša Bogataj (0%, 3 glasov)

Vseh glasov: 1.993

Loading ... Loading ...

Gasilska društva

Eden najbolj odmevnih dogodkov, ki je zaznamoval preteklo leto, je zagotovo požar na Krasu. Novica, da je izbruhnil požar se je razširila po vsej državi in skupaj s številnimi prebivalci smo trepetali pred ognjenimi zublji in upali, da bo požrtvovalnim gasilcem uspelo omejiti škodo, ki jo je požar iz ure v uro povzročal. Zbralo se jih je več tisoč, na pomoč pa so prihajali z vse države, zato so prav vsi za nas junaki.

Marjan Pipenbaher

Pomemben mejnik, ki so ga zabeležili naši južni sosedje, je bil tudi uspeh vseh nas. Pelješki most je letos končno povezal celotno hrvaško državo, da pa je ta arhitekturni dosežek sploh ugledal luč sveta, je odgovoren Marjan Pipenbaher, projektant več kot 200 mostov in viaduktov doma in v tujini, med njimi tudi največjega slovenskega viadukta Črni Kal.

Vir: Facebook

Društvo za zaščito konj

Potem ko pogosto odmevajo žalostne zgodbe marsikaterih zanemarjenih živali, jim Natalija Nedeljko, predsednica Društva za zaščito konj in ostalih živali, ki že vrsto let skrbi za obolele, mučene in zanemarjene živali, s spoštljivim skrbništvom pomaga, da lahko vnovič zaživijo dostojno življenje.

Vir: Facebook

Boris Krabonja

Društvo UP-ornik uspešno deluje pod okriljem pobudnika in vodje Borisa Krabonje že vrsto let, ta pa skrbi, da zbrana sredstva zares pridejo v prave roke. Profesor zgodovine zase pravi, da mu je bila solidarnost do najšibkejših položena v zibko. Potem ko so v letošnjem letu na prav poseben način obeležili obletnico holokavsta in izdelali toliko ladjic, kot je bilo žrtev, vsako leto pomagajo tudi z zagotavljanjem sredstev za plačilo položnic ljudi v stiski, leta 2013 pa so se nanj prvič obrnili dijaki, da potrebujejo pomoč, ker so doma lačni.

Ivo Boscarol

Potem ko so se slovenski gasilci poleti na Krasu borili z največjim požarom v zgodovini samostojne države, je podjetnik Ivo Boscarol napovedal, da bo podvojil znesek vladne nagrade gasilcem. Obljubo je izpolnil in eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov in ustanovitelj ter dolgoletni direktor podjetja Pipistrelna na račun Gasilske zveze Slovenije nakazal 1,47 milijona evrov v zahvalo za pomoč pri gašenju požarov na Krasu.

Urša Bogataj

Urša Bogataj je bila prvo ime ženskih smučarskih skokov na olimpijskih igrah v Pekingu. Domov je odnesla zlato medaljo na posamični tekmi, dodala ji je še eno na mešani ekipni tekmi, z olimpijskih iger se je tako vrnila z dvema zlatima medaljama. Z ogromnim odmerkom samozavesti je potem tudi v svetovnem pokalu do konca sezone vpisala še tri posamične zmage, v skupnem seštevku sezone je bila na tretjem mestu, letošnje leto pa je bila razglašena tudi za športnico leta.

Junaki 3. nadstropja

V Društvu Junaki 3. nadstropja požrtvovalno nudijo podporo staršem in družinam otrok z rakom, obenem pa seznanjajo javnost o pojavnosti otroškega raka. Društvo je bilo ustanovljeno, da Junakom in njihovim staršem ter družinam nudijo čim več podpore in jim skušajo olajšati celoten proces zdravljenja. Zaradi nepoznavanja bolezni se lahko pojavljajo predsodki do obolelih otrok, zato preko kanalov obveščanja velikokrat objavljajo osebne zgodbe Junakov in njihovih družin.

Vir: Facebook

Luka Dončić

Slovenski čudežni deček niza uspeh za uspehom in tako odlično zastopa našo državo v svetu športa. Presegel je še številne druge tako osebne kot ekipne mejnike. Kot prvi igralec v zgodovini severnoameriške lige NBA dosegel trojni dvojček s 60 točkami in najmanj 20 skoki. Hkrati je 23-letnik šele sedmi igralec v vsej zgodovini s 50 točkami in trojnim dvojčkom ter daleč najmlajši s 23 leti in 302 dnevoma. Obenem je virtuoz že večkrat pokazal, da ima veliko srce. Dončić je tudi letos izpeljal donacijo igrač za otroke, ki bodo božične in novoletne praznike preživeli v bolnišnici.

Feb 12, 2020; Dallas, Texas, USA; Dallas Mavericks guard Luka Doncic (77) in action during the game between the Mavericks and the Kings at the American Airlines Center. Mandatory Credit: Jerome Miron-USA TODAY Sports