DZ bi moral na današnji seji razpravljati in odločati tudi o vladnem predlogu novele zakona o zdravniški službi, ki bi razširil nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. A poslanci koalicijskih strank Svoboda, SD in Levica predlagajo prestavitev razprave in odločanja o predlogu na eno od naslednjih sej.

Bo mediacija uspešna?

V koalicijskem predlogu za prestavitev razprave in odločanja o predlogu novele razlogi za tak korak niso pojasnjeni. Tako ni jasno, ali je morda predlog za prestavitev povezan z mediacijo med vladno stranjo ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Ta se je začela prejšnji teden. Premier Robert Golob je v petek ob obisku ljubljanskega kliničnega centra sicer dejal, da se po njegovih informacijah rok za zaključek mediacije izteče v četrtek, torej čez dva dni. Ali to pomeni, da se pričakuje, da se bo stavka počasi končala?

Spremembe, ki jih je v noveli zakona o zdravniški službi predlagala vlada, sicer večinoma sledijo vladnemu odloku, ki ga Fides izpodbija na ustavnem sodišču. Po predlogu bi morali zdravniki med stavko opravljati tudi triažne preglede na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti.

V času stavke je po predlogu novele predvideno tudi opravljanje vseh storitev stopnje zelo hitro, pa tudi storitev za invalide in druge ogrožene skupine. Zdravnikom bi ob sprejetju novela naložila tudi obvezno opravljanje storitev v povezavi z ugotavljanjem ali zdravljenjem malignih obolenj, vključno z izvajanjem presejalnih programov.

Fides vstopa v 12. teden stavke. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov, poroča STA.