Vlada bo danes sklicala sekretariat Sveta za nacionalno varnost, ki naj bi razpravljal o pripravljenosti Slovenije na morebiten pojav novega koronavirusa. V Sloveniji za zdaj potrjenega primera okužbe ni, prav tako ni razloga za preplah, je v nedeljo miril minister za zdravje Aleš Šabeder. Stroka sicer ocenjuje, da se bo virus pojavil tudi pri nas.

Janša za takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost, Šarec miri, da zadeva ne potrebuje politizacije in panike

V Evropi je namreč največje žarišče okužb z novim koronavirusom prav na severu sosednje Italije. Če bodo italijanske oblasti ugotovile, da je bil kdo od slovenskih državljanov v stiku z okuženimi, bo Slovenija o tem takoj obveščena, je zagotovil Šabeder.

Sekretariat Sveta za nacionalno varnost bo danes obravnaval aktualne razmere in če bo treba, bodo sprejeli dodatne ukrepe, ki bodo podlaga za nadaljnje delo vlade, je pojasnil minister.

Za takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost glede koronavirusa se je v soboto zavzel prvak SDS Janez Janša. Premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je zagotovil, da se pristojni glede koronavirusa in pripravljenosti nanj dnevno usklajujejo. “Obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni,” je zatrdil in poudaril, da je treba razmere jemati resno, vendar brez politizacije in ustvarjanja panike.

Posledice tudi na slovensko gospodarstvo

O odzivu EU na širjenje virusa bosta danes v Bruslju spregovorila evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides. Kot je komisar iz Slovenije v nedeljo zapisal na Twitterju, zadnji primeri koronavirusa v Evropi kažejo, da je pri preprečevanju širjenja virusa in varovanju evropskih državljanov ključno sodelovanje. Italija pa bo države EU danes tudi uradno obvestila o trenutnem stanju in predvidenih ukrepih.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se bo danes sestal s ključnimi deležniki s področja gospodarstva in turizma. Po napovedih si bodo izmenjali informacije in preučili posledice in vplive izbruha novega koronavirusa na slovensko gospodarstvo. Pripravili naj bi tudi priporočila za potrebne ukrepe. V Sloveniji so na potencialno precejšnje negativne posledice novega koronavirusa že opozorili v turizmu, kjer je prišlo do odpovedi prihodov azijskih gostov, v primeru globalnega širjenja virusa pa bi se lahko prestrašili tudi turisti iz drugih delov sveta.

Posledice čutijo tudi v Luki Koper, o določenih težavah z dobavami so v minulih dneh pričali v Gorenju, ki je v kitajski lasti, nekaj slovenskih podjetij, npr. Domel in Cablex, pa je moralo za daljši čas zapreti svoje tovarne na Kitajskem.

STA