»Samske ženske 40+ so z razlogom samske. Jih kar nekaj poznam pa vse so si podobne v par stvareh: Namesto, da bi se zresnile, raje divjajo okrog kot kake smrklje. Recimo ena sodelavka, po službi takoj na kolo. V prostem času kolo, smučanje, hribi, potovanja,… v glavnem nič resnega. Denar zagoni za potovanja, športanje, hobije,« je v oktobru na enem najbolj poznanih forumov, Starševski čvek, zapisal uporabnik z vzdevkom Rubl, ki je nadaljeval:

»Ta druga podobno, samo ona ne za šport, ampak koncerti, galerije pa spet potovanja. Tudi ves denar zagoni za neresnosti. Tretja podobno kot ta druga, se celo po 500 km pelje na koncert. Pa smučanje v Avstriji pa Franciji pa…. Vse živijo na veliki nogi, ne počno nič resnega. Ne trudijo se nič, da bi si našle moškega. Nič od njih. In takih je polno. Misiljo, da ker so izobražene, da jim pa ni treba nič delat in da se lahko samo okrog preganjajo.«

Kot pričakovano so trditve uporabnika povzročile pravi razkol, v komentarjih na socialnih omrežjih pa so »Rublovim« očitkom nasprotovale predvsem ženske.

»In? So se odločile, da bodo raje drugače uživale kot bile zastonj delovna sila nekomu ali pač kar je njihov razlog. Verjetno je to problem, da so se kot ženske tako odločile, saj ko se moški to odločijo, je pa ok,« tako odgovarja ena od uporabnic Facebooka, druge pa pritrjujejo:

»One so se odločile da zapravljajo svoj, in ne možev denar, da uživajo življenje na svoj način, da niso nobenemu “sluga”. Z vso pravico. Pomembno je da druge pustijo na miru in da so srečne. Če koga moti, naj se umakne, naj se obrne stran, in naj bo srečen na svoj način.«

»Ja ja itak…mas prav ja…ker zivimo se zmer ne vem v kerem stoletju, ko je edina vloga zenske, klonit pod moskim in mu rojevat otroke, pa mu se kaj skuhat in gate oprat…ja vau…zenska uziva zivljenje…ker zlocin…kako nefer do tebe, ki si gate peres sam, ker so one tko neresne…ves kak se rece temu kar imajo te zenske? Svoje zivljenje, svoja pravila! Aja pa zivijo v “svobodni” drzavi! Svobodo odlocanja majo. Ti pob pa slabo presojo. To mas pa ti. Za sebe se brigaj in svoje zivljenje. Da ti pa gre v nos, da se nekdo ima fajn, pa tudi dosti pove o tebi npr, ocitno se ti nimas, pa te razjeda ljubosumje,« je kot odgovor forumski razpravi zapisala ena od uporabnic Facebooka.

Kaj pravijo podatki?

Opažanja, da je samskih žensk v zadnjih letih več, niso povsem neosnovana, saj jih potrjujejo tudi podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Statistični urad med drugim letno beleži tudi število samskih, nikoli poročenih posameznikov in posameznic po posameznih starostih, pregled podatkov po letih pa pokaže, da se število samskih posameznic v zadnjem desetletju vztrajno povečuje.

Število samskih, nikoli poročenih žensk v Sloveniji v posameznih starostnih skupinah v izbranih letih

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Medtem ko je bilo v Sloveniji v letu 2011 300803 nikoli poročenih posameznic, starejših od 15 let, je nikoli poročenih samskih žensk v Sloveniji v letošnjem letu 332277. Postopen porast samskih Slovenk je mogoče opazovati tudi v naraščanju stolpičev v spodnjem grafikonu.

Število samskih žensk v Sloveniji po letih

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Zanimivo sliko pokaže tudi pregled spreminjanja deleža samskih žensk med leti v posameznih starostnih kategorijah, kjer je mogoče še posebej opazovati postopno in vztrajno naraščanje samskih žensk, starih med 40 in 50 let.

Statistični podatki ne povedo vsega

Pa vendar je potrebno podatke postaviti v kontekst in jih interpretirati z dobršno mero kritičnosti. »Nimamo statistik ali dokazov, ki bi kazali, da delež samskih danes bistveno narašča, zato gre pri tovrstnih debatah predvsem za zganjanje moralne panike,« opozarja dr. Iztok Šori z Mirovnega inštituta:

»Naša statistika sicer beleži naraščanje deleža oseb, ki so po zakonskem stanu samske, vendar to po statistični definiciji pomeni, da se nikoli niso poročile. Kategorije so namreč: poročeni, razvezani, ovdoveli, samski. V to statistiko so zato zajeti mnogi, ki imajo partnerja ali partnerico, a živijo v zunajzakonski skupnosti, ki so v Sloveniji vedno bolj razširjene.«

Doda še: »Obenem statistika tudi kaže, da ima zgodovinsko rekorden delež žensk (in moških) otroke, zato nikakor ne moremo sklepati o tem, da bi bilo družinsko življenje danes manj pomembno ali v upadanju v primerjavi s preteklostjo.«

Samski pogosto deležni nalepk

Debate o porastu samskosti, ki so pri uporabnikih socialnih omrežij tako popularne, so tako pokazatelj družbenega odnosa do samskih.

»Na samske se pogosto gleda kot da je z njimi nekaj narobe,« pojasnjuje dr. Šori, ki se s tematiko samskosti že vrsto let raziskovalno ukvarja: »Nanje se lepijo različne nalepke, od tega da so egoisti, do tega da so neodgovorni. Prepričanju, da so družinski življenjski stili bolj pomembni in večvredni od drugih ter da zagotavljajo srečo pravim ideologija družine.«

»Nanje se lepijo različne nalepke, od tega da so egoisti, do tega da so neodgovorni. Prepričanju, da so družinski življenjski stili bolj pomembni in večvredni od drugih ter da zagotavljajo srečo pravim ideologija družine.«

Dr. Šori tako dodaja, da takšno prepričanje pogosto temelji na predpostavki, da » … mora biti naše življenje organizirano po fazah in da moramo v določenem življenjskem obdobju ustvariti družino. Osebe, ki tega ne storijo, so s strani družbe in sorodnikov pogosto stigmatizirane in diskriminirane,« še dodaja in zaključi:

»Včasih samski takšna prepričanja tudi sami ponotranjijo, kar negativno vpliva na njihovo samozavest in samopodobo. Tako kot družinsko življenje ne prinaša po avtomatizmu sreče, tudi samsko življenje ni po avtomatizmu nesrečno.«