Ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa se bodo lahko ob izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev začeli sproščati že od prihodnjega torka, je danes dejal premier Janez Janša. Med drugim proučujejo možnost postopnega ponovnega zagona nekaterih gospodarskih dejavnosti ter sčasoma tudi sproščanja nekaterih omejitev gibanja.

Sproščanje ukrepov v torek

Kot je še povedal Janša, je mogoče pričakovati, da bodo v Sloveniji, ob predpostavki, da se število okuženih ne bo več povečevalo, po velikonočnih praznikih, v torek, začeli sproščati omejitvene ukrepe.

Pozitivne izkušnje z omejevanjem širjenja novega koronavirusa omogočajo ministrstvu za zdravje in vladi proučevanje in načrtovanje nekaterih sprostitev omejitvenih režimov. In ti se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nekaterih nujnih pogojev mogoče začeli uveljavljati že od prihodnjega torka naprej, je v izjavi javnosti dejal Janša.

Med drugim proučujejo možnost postopnega ponovnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, dela storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, razkuževanju rok in uporabi zaščitnih mask.

Omejitve gibanja zaenkrat ostajajo

Krivulja širjenja virusa se ne vzpenja več močno, je vodoravna, ampak še ne pada. “Skrbijo točkasti pojavi okužb po vsej državi, to pomeni, da brez nadzora gibanja pozitivnih ter dodatnega testiranja njihovih stikov, sedanjih omejitev gibanja ni mogoče skrčiti zgolj na nekaj območij,” je povedal predsednik vlade Janez Janša. Nekaterih ukrepov, po Janševem mnenju, Slovenija ne more sproščati tako hitro, kot nekatere države, ki so na epidemijo reagirale pred nami in ki so bile institucionalno bolje pripravljene.

Prav tako bo mogoče ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, o razširjenem testiranju na kritičnih točkah, kot so domovi za starejše, in ob boljšem nadzoru okužb sčasoma sprostiti nekatere omejitve gibanja. “Vendar se moramo ob tem zavedati neizpodbitnega dejstva, da je alternativa ohlapnega nadzora nad virom okužbe zgolj drastično omejevanje stikov vseh,” je dodal Janša.

Drugi korona zakon še v aprilu

S spremembo referendumske zakonodaje, ki jo je danes sprejel državni zbor, bi drugi protikoronski paket lahko uveljavili še pred koncem meseca, je povedal Janša.