Po izpeljanih najnujnejših korakih za upočasnitev in zajezitev epidemije koronavirusa Vlada RS pospešeno pripravlja prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu.

Predsednik vlade Janez Janša je na socialnem omrežju namreč zapisal, da je oblikovana strokovna skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa za blažitev posledic epidemije koronaviorus, ki bo posebno pozornost namenila hitri finančni pomoči prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Skupino vodi dr. Matej Lahovnik.

O smernicah za pripravo paketa v ponedeljek

Vlada Republike Slovenije bo smernice za pripravo paketa obravnavala in sprejemala na seji v ponedeljek, medtem ko bo zakonski predlog pripravljen do petka. »Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki,« je dodal predsednik vlade.

Uskladili so prve usmeritve:

Predsedniki in predsednica koalicijskih strank SDS, SMC, N.Si in Desus so včeraj ponoči uskladili prve usmeritve, ki bodo del predloga smernic za, med njimi:
1. Nagrajevanja zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura… po odločitvi predstojnikov v razponu med 10 do 200% dodatka na osnovno plačo.
2. Priporočilo delodajalcem v gospodarstvu za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ipd.
3. Način in višino povračila plač zaposlenih v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti proizvodnjo ali poslovanje.
4. Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30% za čas trajanja epidemije. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.
5. Način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo.

»Ne nasedajte lažnim objavam«

Ob koncu zapisa je Janša še navedel: »In prosim ne nasedajte lažnim objavam. Meni določena plača po veljavnem zakonu kot PV je enaka kot je bila pri Marjanu Šarcu. Nobene povišice si nisem določil. Niti še nobene plače nisem dobil.«