Vlada je danes sprejela dva pomembna zakonska predloga, in sicer popravila prvi protikoronski zakon ter sprejela drugega. S tem je vlada “zaokrožila in dopolnila finančno blazino za čas epidemije in zagotovila likvidnost slovenskega gospodarstva”, je v video nagovoru na družbenem omrežju Twitter sporočil premier Janez Janša.

Drugi protikoronski zakon bo z zagotavljanjem likvidnosti po premierjevih besedah omogočil ohranitev proizvodnih in razvojnih potencialov slovenskega gospodarstva. Država bo tako za najete kredite do določene višine jamčila podjetjem in posameznikom, ki opravljajo gospodarsko dejavnost.

Ohranitev zdravih potencialov gospodarstva

S tem je oblikovan dodaten kreditni potencial vi vrednosti preko dveh milijard evrov, s katerim bo slovensko gospodarstvo bistveno lažje prebrodilo nekatere posledice epidemije.“Tudi v času epidemije moramo ohraniti zdrave potenciale našega gospodarstva, s tem delovna mesta in preko tega vse vitalne elemente socialne države,” je poudaril Janša.

Vlada je po njegovih ocenah iskala tudi notranje rezerve. “Eno večjo smo na primer že našli, stroške razkošne obnove hotela na Brdu, predvidene od prejšnje vlade za potrebe predsedovanja EU v višini 40 milijonov evrov, bomo zmanjšali za štirikrat,” je dejal.

Vlada je po njegovih ocenah iskala tudi notranje rezerve. “Eno večjo smo na primer že našli, stroške razkošne obnove hotela na Brdu, predvidene od prejšnje vlade za potrebe predsedovanja EU v višini 40 milijonov evrov, bomo zmanjšali za štirikrat,” je dejal.

Tretji paket načrtovan za konec maja

Prihodnji izziv vlade bo, kot je dejal, odprava številnih birokratskih ovir, ki onemogočajo razvoj, čeprav smo ga sposobni financirati. To bo tudi vsebina tretjega protikoronskega paketa, ki ga vlada načrtuje za konec maja. “Z njim bomo zagotovili čim lažji prehod nazaj v normalno življenje. Tretji paket bo tudi podaljšal veljavnost nekaterih ukrepov iz prvega paketa, predvsem za panoge, kot je turizem, kjer letos ne moremo pričakovati hitrega ukrepanja,” je napovedal.

Prihodnji izziv vlade bo, kot je dejal, odprava številnih birokratskih ovir, ki onemogočajo razvoj, čeprav smo ga sposobni financirati. To bo tudi vsebina tretjega protikoronskega paketa, ki ga vlada načrtuje za konec maja.

Janša je ocenil, da smo v spopadu z epidemijo na prelomnici. “V veliki meri smo jo uspeli zajeziti, a je virus še vedno med nami,” je dejal. Dosedanji uspehi pa vseeno omogočajo postopno sproščanje nekaterih omejitev. “V ponedeljek smo tako stopili v čas tveganja, za katerega računamo in upamo, da je razumno. Koliko, bomo zaradi narave razvoja bolezni lahko dokončno ocenili šele čez 10-14 dni,” je dejal.

Sproščanje omejitev po prvomajskih praznikih

Naslednje sproščanje omejitev lahko pričakujemo šele po prvomajskih praznikih, seveda pod pogojem, da bodo rezultati testiranj in raziskave na splošnem vzorcu ugodni.

Vlada je po njegovih besedah v zadnjem mesecu zagotovila znatne dodatne zmogljivosti in boljšo organizacijo v zdravstvu ter dokaj reden dotok osebne zaščitne opreme. Občine so poskrbele za stotine življenjsko pomembnih malenkostih, ki omogočajo čim bolj normalno življenje. Gospodarstveniki in trgovci so se dobro organizirali za poslovanje v novih razmerah. “Dokazali smo, da zmoremo,” je dejal.

Odkrivanje novih okužb mora biti v zgodnji fazi

V naslednjih tednih bo odločilna sposobnost odkrivanja novih okužb v čim bolj zgodnji fazi, testiranje vseh njihovih rizičnih stikov ter možnost uporabe aplikacije za nadzor gibanja okužb. Če bi takšno aplikacijo že lahko uporabljali vsaj na prostovoljni osnovi, kot je že pred mesecem dni predlagala vlada, bi po Janševih besedah lahko vsaj v nekaj najmanj prizadetih regijah odpravljali omejitev gibanja na občino prebivališča.

Vlada je pri pripravi ukrepov po njegovih besedah med prejemnike dodatkov zaradi posledic epidemije na več kot milijon podlage dodala še približno 300.000 upravičencev. K sodelovanju pri pripravi zakonov so bile po njegovih besedah v dobri veri povabljene tudi vse opozicijske stranke.

Vlada je pri pripravi ukrepov po njegovih besedah med prejemnike dodatkov zaradi posledic epidemije na več kot milijon podlage dodala še približno 300.000 upravičencev. K sodelovanju pri pripravi zakonov so bile po njegovih besedah v dobri veri povabljene tudi vse opozicijske stranke. “Žal smo od večine od njih namesto predlogov dopolnitev prejeli nesmiselne medijske napade na delovno gradivo, ki smo jim ga dobronamerno poslali v dopolnitev,” je dejal.