Slovenski premier Janez Janša slovenskim občinam, županom in županja nujno naproša h pomoči pri uveljavljanju nujnih ukrepov za zajezitev covid-19.

Poskrbite za varstvo otrok na domu

Slovenija se intenzivno pripravlja na širitev epidemije bolezni COVID19 in v ta namen reorganizira svoje javno življenje. Zato prosi, da vladi in kriznemu štabu župani vseh slovenskih občin pomagajo pri uveljavljanju nujnih ukrepov, ter:

“1. Da v okviru občinske uprave ali občinskega štaba za Civilno zaščito nemudoma oblikujete občinski oziroma mestni center, ki bo usklajeval povpraševanje staršev in ponudbo zdravih prostovoljcev za varovanje otrok na domu vsem, ki jih nujno potrebujemo za delovanje v razmerah epidemije tako na državnem kot na lokalnem nivoju.”S

Prepovedano kakršnokoli organizirano varstvo otrok

Vlada je sprejela odlok, s katerim prepoveduje kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. Premier Janez Janša in ministrica Simona Kustec pozivata k medsebojni pomoči pri varstvu na domu.

Janša naproša, da župani prvenstveno pomagate zagotoviti varstvo (na domu!) zdravnikom in medicinskim sestram, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, nato nepogrešljivim delavcem v energetiki in komunikacijskih podjetjih, nepogrešljivih komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcem v Slovenski policiji in Slovenski vojski. Od vseh teh institucij, ki delujejo v vaši občini, nemudoma zahtevajte seznam njihovih prioritetnih potreb, (če vam ga že niso samoiniciativno posredovali), za najbolj nujne primere varstva pa angažirajte proste kadre iz vrtcev, ki ne bodo več izvajali skupinskega varstva.

Dopolni se naj delovanje uprave in nujnih služb v mestu

“2. Da preverite vse načrte in dopolnite priprave na delovanje uprave in nujnih služb v vašem mestu ali občini v pogojih, ko je večina javnih institucij zaprtih, ko ni javnega potniškega transporta in ko bi lahko bila delno ali celo pomembno motena tako oskrba kot vrsta drugih dejavnosti. Pri tem prosim upoštevajte potrebne varnostne ukrepe v pogojih epidemije, okrepite možnosti opravljanja dela na domu in na daljavo ter pravočasno preko mehanizma CZ zagotovite potrebno število kompletov zaščitne opreme za vse, ki bodo možnosti okužbe najbolj izpostavljeni.”

Seznam odgovornih kontaktnih oseb z njihovimi telefonskimi številkami in elektronskimi naslovi na posameznih ministrstvih, kjer boste župani po potrebi v prihodnje v realnem času dobivali dodatne informacije, vam bodo posredovali v roku 6 ur. “Šivamo pretrgane niti in vzpostavljamo komunikacije ter koordinacije med vsemi pristojnimi dejavniki na državni in evropski ravni in računamo, da bo sistem vsaj v Sloveniji začel v celoti in brez zastojev delovati v čim krajšem možnem času,” še dodaja Janša na svojem twitter profilu.

Hkrati se zahvaljuje vsem, ki so v preteklih dnevih delovali samoiniciativno in jih še naprej naproša, naj ukrepajo pravočasno, razumno in učinkovito.