Ivo Boscarol je za 6,4 milijona evrov kupil Kolosej, poročajo spletne Finance. Po poročanju ga je kupil na drugi dražbi, ki se je odvila danes.

Lastnik 10 tisoč kvadratnih metrov posesti.

Skupno je Boscarol po poročanju Financ dobil 10.000 kvadratnih metrov zemljišča v ljubljanskem BTC, na katerem stoji leta 2001 zgrajeni kinocenter z 12 dvoranami, poslovnimi prostori za gostinsko dejavnost in pisarnami. Skupno ima objekt 14.513 kvadratnih metrov neto tlorisne površine.

Tržno vrednost objekta je cenilec ocenil na 7,6 milijona evrov, za kolikor se je Kolosej prodajal na prvi neuspešni dražbi sredi aprila letos. Tokrat so varščino vplačali trije upniki. Poleg podjetja Boscarol še družba Ledava investicije, ki je glavna upnica Koloseja, in družba BTC, ki je imela predkupno pravico, a je ni uveljavila.

Boscarol je prisotnim na dražbi povedal, da bo dal vse od sebe, da spiše novo pozitivno zgodbo. Poleg kino dejavnosti bi rad vzpostavil nekakšen družabno-poslovni center, v katerem bi potekali različni zabavni dogodki, Boscarola povzemajo Finance.

Glavni izvršni direktor BTC Damjan Kralj je za časnik povedal, da v družbi BTC Boscarola cenijo. “Takemu partnerju lahko samo izrečem dobrodošlico. Veselimo se skupnega soustvarjanja,” je dodal.

Del podjetja Pipistrel prodal Američanom

Boscarol je sicer ustanovitelj proizvajalca lahkih električnih letal, podjetja Pipistrel. V začetku letošnjega leta ga je za približno 218 milijonov evrov prodal ameriškemu konglomeratu Textron. Boscarol sicer ostaja 10-odstotni lastnik Pipistrela, a naj bi po dveh letih Textron kupil tudi ta delež.

Kolosej je bil naprodaj iz stečaja podjetja Kolosej kinematografi, ki ga je lastniško obvladoval Sergej Racman. Zapleti s Kolosejevo stavbo so vrsto let zaposlovali upnike, organe pregona in stečajnega upravitelja. Največja upnica Koloseja je bila pred več kot desetletjem takrat še državna NLB, ki je svoje terjatve pozneje prodala Ledavi investicije; ta ima danes na stavbi vpisanih za okoli 16,5 milijona evrov hipotek, navaja časnik.

Do glavnega zapleta je prišlo leta 2014, ko je zaradi neplačevanja obveznosti NLB kot glavna upnica Koloseja poskušala z notarsko izvršbo stavbo prodati. Racman, ki je vodil Kolosej, se je takrat pritožil na ustavno sodišče, ki mu je ugodilo in prodajo zaradi neustavnosti nekaterih členov zakona o finančnih zavarovanjih, ki je urejal notarsko izvršbo, ustavilo.

NLB je zato vložila predlog za stečaj Koloseja, Racman pa je še pred odločitvijo sodišča nepremičnino skupaj s hipotekami prodal povezani družbi SIP nepremičnine. V prodajni pogodbi sta se prodajalec in kupec dogovorila, da bodo SIP nepremičnine kupnino 15 milijonov evrov plačale v štirih letih, do 13. novembra leta 2018.

Ker kupnina za Kolosej ni bila nikoli plačana, se je stavba vrnila v stečajno maso družbe Kolosej kinematografi. V stečaju podjetja je 78 upnikov prijavilo za 124,3 milijona evrov terjatev, od tega jih je stečajni upravitelj priznal za 99,2 milijona evrov.

Preden bo Boscarol prevzel nepremičnino, bo steklo še nekaj postopkov. Sodišče bo moralo naprej izdati soglasje k sklenitvi kupoprodajne pogodbe, kjer zapletov ni pričakovati. Nato bo, po plačilu kupnine, sodišče izdalo še sklep o izročitvi nepremičnine kupcu, še poročajo Finance. Na oba sklepa so možne pritožbe, ki utegnejo zavleči proces prenosa nepremičnine na novega kupca.