Vlada v prihodnjih nekaj dneh ne vidi potrebe po dodatnem zaostrovanju omejitev gibanja na občine, je na današnji novinarski konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. Na ministrstvu spremljajo tudi informacije o izvajanju odloka. Kršitev je malo, kar kaže na to, da so prebivalci omejitev zbiranja na javnih površinah vzeli resno, je dejal.

Policija je opravila okoli 5000 nadzorov javnih mest in drugih krajev zbiranja. Na policiji prejemajo tudi prijave občanov, teh je bilo nekaj čez 30. Kršitev odloka je malo, policisti kršitev zaznajo v dveh odstotkih vseh opravljenih preverjan. Ob tem minister Hojs pričakuje, da bo število kršitev še padalo.

Državljani spoštujejo odlok

Hojs je izpostavil, da državljani spoštujejo odlok in so razmere vzeli resno. Spomnil je tudi na razmere v sosednjih državah. Na Hrvaškem sprejemajo podoben ukrep omejitve gibanja, ki sicer omejuje tudi gibanja izven občin. Ukrepe omejitve gibanja pa so sprejeli tudi v Italiji. »V Sloveniji tega vsaj v naslednjem dnevu, dveh ali treh ne načrtujemo. In v kolikor bo tudi v naslednjih dneh stopnja zavesti, zrelosti nacije na takšnem nivoju, kot je bila do sedaj, verjamem, da nam tega ne bo treba vpeljati,« je povedal.

Prebivalce je ponovno pozval, naj ostanejo doma. Spomnil je tudi na možnost gibanja, a dodaja, naj rekreacija poteka na primerni razdalji in ne v skupinah. Prednost pa naj imajo starejši, je dodal Hojs.

Poseben izziv zagotavljanje zaščitne oprem

Minister Cigler Kralj je izpostavil največje izzive, ki so po njegovem prav v domovih starejših občanov Metlika in Šmarje pri Jelšah. Dodal je, da razpolaga z novo informacijo, in sicer, da se je okužba pojavila tudi v domu starejših občanov Preddvor in Ljubljana Vič. Po njegovem je dobra novica, ker se je stanje treh stanovalcev metliškega doma iz Golnika toliko izboljšalo, da se že vračajo nazaj v dom. Poseben izziv, tako Cigler Kralj, je tudi zagotavljanje zaščitne opreme v teh zavodih, kar sta omenila tudi njegova predhodna govorca.