Mladina razkriva okoliščine prodaje komunalno neopremljene gradbene parcele v Kolombanu s pogledom na morje, ki jo je koprska občina najprej po ugodni ceni prodala Rusu Maratu Idrisovu, ta pa jo je po delih med drugim prodal ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu in Borisu Popoviču. Medtem je občina sklenila, da parcelo tudi komunalno opremi.

Tednik Mladina je danes objavil, da se je Mestna občina Koper, ko jo je vodil še Boris Popovič, odločila za prodajo večje gradbene parcele v kraju Kolomban. Sklenila je prodati večji, domnevno komunalno neopremljen kos zemljišča, do katerega ni mogoč normalen dostop z avtomobilom.

Občina je aprila 2017 pripravila javno dražbo za 3894 kvadratnih metrov veliko gradbeno parcelo, za katero se je potegoval le Rus Marat Idrisov. Parcelo je njegovo podjetje Rjeckon kupilo po izklicni ceni 262.920 evrov brez DDV ali 67,5 evra za kvadratni meter. To je cena, nižja od tiste, po kateri Koper občanom navadno prodaja funkcionalna zemljišča, navaja Mladina.

Ko je kupil Idrisov, je občina odločila, da bo točno tam zgradila komunalno infrastrukturo

Ob prodaji parcele Idrisovu ta še ni imela urejenega dostopa. A ko jo je kupil Idrisov, je občina odločila, da bo točno tam zgradila komunalno infrastrukturo, torej cesto do vseh prodanih parcel, skupaj s kanalizacijo, piše Mladina.

Idrisov je torej po 65 evrov na kvadratni meter kupil gradbeno parcelo, ki jo je občina takoj za tem začela komunalno opremljati, česar drugi morebitni interesenti niso mogli vedeti ali predvidevati. Namesto zemljišča za cesto, ki jo bo občina zgradila po sredini prodane parcele, pa je Idrisov dobil v zameno še preostali del parcele in z njim povečal funkcionalnost skupnega zemljišča, poroča Mladina.

Če bi občina najprej uredila parcele in jih potem prodala, bi lahko za kvadratni meter takšne parcele gotovo dobila več kot 300 evrov za kvadratni meter oz. skupaj več kot milijon evrov. Hojs pa bi potemtakem za svojo parcelo moral odšteti 264.600 evrov.

Idrisov je nato parcelo razdelil na več manjših in jih prodal štirim kupcem, med drugim Popoviču, Hojsu in Andjelkoviću, ki je parcelo kupil za sina. Hojs je od Rusa kupil 882 kvadratnih metrov po ceni 75.910 evrov oz. po 86 evrov na kvadrat.

Minister je za Mladino odgovoril, da je nakup parcele prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, nakup je financiral z lastnimi sredstvi in delno s posojilom. Zanika, da bi mu pri nakupu pomagal Popovič.

Če bi občina najprej uredila parcele in jih potem prodala, bi lahko za kvadratni meter takšne parcele gotovo dobila več kot 300 evrov za kvadratni meter oz. skupaj več kot milijon evrov. Hojs pa bi potemtakem za svojo parcelo moral odšteti 264.600 evrov, še piše Mladina.