Policija na našem območju letno ugotovi med 4.000 in 5.000 kršitev nepravilne uporabe naprav in opreme, ki zmanjšuje voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Kot je zapisano v drugem odstavku 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), “voznik med vožnjo ne sme poslušati radia ali drugih zvočnih naprav s takšno glasnostjo, ki mu onemogoča normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu”.

Globa za prekršek vas lahko stane 120 evrov.

Prekrški pri nas niso izstopajoči

“Ocenjujemo, da problematika glasnega poslušanja glasbe na našem območju ni posebej izstopajoča,” so za nas pojasnili na PU Maribor, dodali so še, da so leta 2021 v Sloveniji ugotovili 52 tovrstnih prekrškov. Policisti zoper kršitve v cestnem prometu ukrepajo, kadar osebno zaznajo, da je zaradi preglasnega radia ali drugih zvočnih naprav vozniku onemogočeno normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu.

Glasna glasba med vožnjo lahko namreč negativno vpliva na varno vožnjo. Voznik, ki se osredotoča na glasbo v vozilu, je lahko manj pozoren na okolico in situacijo v prometu, lahko tudi slabše zaznava druge udeležence v prometu: ”na primer vozila na nujni vožnji ali druge udeležence, ki nas opozarjajo na nevarnosti ali napake z zvočnimi signali”.