Soproga Novaka Djokovića je zadnje dni v Sloveniji, kjer bo predstavljala program “Podpora, ne popolnost”, v katerem govori o pomenu ozaveščenega starševstva. Jelena je sicer direktorica fundacije Novaka Djokovića, njen namen je prispevati k pozitivnemu in stimulativnem okolju, kjer bo vsak otrok imel priložnost, da razvije svoj polni potencial in odraste v funkcionalnega člana družbe.

Pomoč otrokom, usposabljanje vzgojiteljev in podpora staršem

Fundacija Novaka Djokovića je bila doslej najbolj aktivna v Srbiji, tam je prilagodila in opremila 52 vrtcev, pomagala več kot 51.000 otrokom, usposobila 2200 vzgojiteljev in podprla 7700 staršev. Direktorica organizacije želi zdaj delo prenesti tudi v tujino in očitno bo začela prav z našo državo. Kot je povedala za Žurnal24, bi bil to zanjo velik privilegij.  “V Srbiji imamo odličen program z naslovom “Podpora, ne popolnost”, ki je namenjen učiteljem. Prav tako imamo 15 centrov v Srbiji, kjer se lahko starši o svojih težavah pogovorijo s psihologi in posredniki. Tam skupaj najdejo ideje, kako rešiti določene težave, in kako pristopiti k otroku, da nanj ne prenašajo svojih travm,” pojasnjuje direktorica fundacije.

36-letnica je sicer navdušena nad obiskom Ljubljane, saj ni pričakovala, da bo tako lepa in mirna. Dejala je, da je biti tukaj privilegij ter da so vsi, s katerimi je spregovorila, navdušeni, da živijo v Ljubljani. Predvsem ji je všeč možnost, da lahko greš kamorkoli s kolesom in da si samo 20 minut stran od gora in jezer. 

Kot je za omenjen portal povedala Jelena Djoković, je Slovenijo izbrala, ker ni tako daleč stran. “Še vedno smo ena regija, ki se mora podpirati med sabo, in kako to bolje storiti kot pa s podpiranjem naših otrok,” je ob tem pojasnila. Življenjski cilj 36-letne poslovnice je namreč ozaveščena vzgoja otrok. Meni, da je potrebno naš svet zapustiti naslednjim generacijam, ki spoštujejo in ljubijo okolje okoli sebe ter bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da ohranijo svet, kakršen je. Ob tem direktorica znane fundacije poudarja, da živimo v svetu s hitrim tempom, starši imajo prepolne urnike, službe se ne končajo niti, ko se uležeš v posteljo. Kot pojasnjuje, pa to vpliva na vzgojo po celem svetu, čeprav tega ne želimo priznati, saj starši nimajo veliko časa za otroke.

Kaj je največja napaka današnjih staršev?

Namen fundacije pa ni samo izobraževanje otrok, temveč tudi učiteljev in vzgojiteljev, ker otrok ravno zaradi prepolnih urnikov veliko časa preživlja v vrtcih in šolah. “Ravno zaradi tega razloga je pomembno, da se sporazumevajo in komunicirajo z ozaveščenimi ljudmi. Hočemo se prepričati, da otroci delajo na sebi že od mladih nog. Morajo razumeti, da imamo tudi mi čustva, in da se je potrebno medsebojno spoštovati,” še je povedala za Žurnal24.

36-letnica meni, da je največja napaka staršev, da na svoje otroke pogosto prenašajo travme. Tako bi jih radi na nek način zaščitili, ampak s tem naredijo več škode kot koristi. Jelena Djoković ob tem pojasni, da je cilj, da razčistimo naše travme, ker edino to omogoča napredek. Poudarila je, da fundacija že dela očitne spremembe. “Imamo veliko skupnost, ki vzgajajo otroke, ki se borijo za spremembo in okolje. Sprememba je že v teku.”

Večina nas ima enako zgodovino, zato je tudi vzgoja otrok enaka. Družbeno ozaveščanje in izobraževanje nam bo vsem pomagalo.

Po njenem mnenju je vzgoja otrok v Srbiji in Sloveniji precej podobna. Zaradi preobremenjenosti veliko staršev ni ozaveščenih, nimajo časa, da se ustavijo in pomislijo, kaj čutijo v tistem trenutku. To, da si ozaveščen pa pomeni ravno to, da si vzameš odmor in se sam s sabo povežeš, tako pa na svojega otroka ne prenašamo travm in čustev.

Jelena Djoković bo v okviru predavanja “Podpora, ne popolnost” gostila mednarodno znano klinično psihologinjo dr. Shefali Tsabary. Pogovor o pomenu ozaveščenega starševstva bo potekal 18. septembra 2022 v Cankarjevem domu.