Na najvišji ravni so se včeraj poklonili ljubiteljski kulturi, s katero se v Sloveniji ukvarja kar okoli 150.000 ljudi, ki med drugim delujejo na področju literarne, filmske, gledališke, plesne, glasbene, likovne in folklorne dejavnosti.

Mariborčan med najbolj prepoznavnimi kulturniki v Sloveniji

Ključno vlogo pri podpiranju ljubiteljske kulture že več desetletij opravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki spodbuja razvoj ustvarjalnih potencialov in nasploh bogati slovensko kulturno krajino. JSKD je včeraj na Ljubljanskem gradu, podelil najvišja priznanja za najpomembnejše dosežke v ljubiteljski kulturi. Zlato plaketo za življenjsko delo je prejel Mariborčan mag. Franci Pivec (1943), ki je s svojim predanim ustvarjalnim, mentorskim in organizacijskim delom ena izmed najbolj prepoznavnih osebnosti v slovenskem kulturnem prostoru.

Prejemniki nagrad na različnih področjih

Srebrno plaketo JSKD so prejeli Jožko Hudl (1948) za dolgoletno vsestransko delo in intenzivno vključevanje koroških Slovencev v slovenski kulturni prostor, Milan Pavliha (1935) za prizadevno delo na področju glasbene dejavnosti in Mariborčan Branimir Ritonja (1961) za ustvarjalno delo in dosežke na področju fotografske dejavnosti. Prejemnika zlatega znaka JSKD pa sta Tomaž Krajnc (1994) za dosežke in inovativne pristope na področju gledališke dejavnosti ter Tadeja Vulc (1978) za izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbene dejavnosti. Tako je odločila komisija v sestavi predsednik mag. Jože Osterman ter člani Branka Bezeljak, Ervin Hartman, dr. Janko Malle in Igor Švara. Komisija je izbirala med 37. predlaganimi kandidati, ki so se svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem in širšem okolju.