Po vsem svetu se širi nenavaden trend, ki pomaga pri upočasnjevanju prehitrih voznikov: 3D ali ‘lebdeči’ prehodi za pešce. Optičnega trika so se prvi domislili v avstralskem mestu Boulia. Doslej so ‘tridimenzionalne’ zebre prevzeli že v številnih državah, tudi v več mestih v Italiji in v hrvaškem Rovinju.

3D prehod za pešce je iz vozečega avtomobila videti, kot bi stopničasto izstopal iz cestne površine. Zaradi posebnega senčenja namreč bele črte niso videti kot pravokotniki, temveč kot tridimenzionalni kvadri.

V Zavodu Varna pot so se odločili inovativne prehode za pešce vpeljati tudi v Sloveniji. Z njimi želijo opozarjati na najranljivejše udeležence v prometu in promovirati varnost. Gre za eksperimentalni ukrep, do voznikov prijaznejši od manj priljubljenih hitrostnih ovir. 3D zebre naj bi v okviru pilotnega projekta dobilo šest slovenskih občin.

Foto: Mestna občina Ptuj, Facebook

Foto: Mestna občina Ptuj, Facebook

Foto: Mestna občina Ptuj, Facebook

Foto: Mestna občina Ptuj, Facebook

Pred novim šolskim letom nova zebra

Pred dnevi so prvi ‘tridimenzionalni’ prehod za pešce uredili v Sloveniji, v mestu Ptuj. Naslikali so ga pri Osnovni šoli Ljudski vrt na Župančičevi ulici. Šolo obiskuje 740 učencev, ki bodo tako v novem šolskem letu cesto zagotovo prečkali bolj varno. Kmalu bosta na vrsti še mesti Velenje in Ljubljana.

Na Mestni občini Ptuj so povedali, da 3D prehodi z optično iluzijo pritegnejo pozornost voznikov: “Voznike upočasnijo in spomnijo, da so na območju, kjer so v prometu prisotni tudi otroci, kolesarji in pešci.”

View this post on Instagram

A post shared by LPT (@jp_lpt)