Peterica Slovencev se je domislila imenitne ideje. Na pustno soboto so se v skafandrih, kakršne bi prisodili kvečjemu astronavtom, “poleteli” na Triglav in “osvojili Mars”. Imenitna, predvsem pa izvirna domislila se je hitro razširila po družbenih omrežjih.

Majhen korak za človeštvo, velik za nas pet. Triglav 2864 metrov, 22. 2. 2020… Slovenci končno osvojili Mars. 💪↕️🤘

Idejo dobili ob gledanju televizijske oddaje 

Kot je na svojem blogu zapisala ena izmed članic odprave, se je domislica rodila, ko so se prijatelji dogovarjali, da bi letošnji pust preživeli nekje visoko, najraje kar na Triglavu. Najprej so se poigravali z idejo, da bi se našemili v Smrkce, a eden izmed peterice – Boštjan – je do še boljše domislice, da se namreč prelevijo v astronavte, prišel med gledanjem oddaje na Discovery Channel. Ker so bili tovrstni kostumu kje v tujini predragi, se je kar sam ponudil, da jih izdela za vseh pet. Astronavtske čelade so napravljene iz lahkega stiroporja, a so velike, zato jih je bilo sprva kar malo strah, kako vendar jih bodo nosili s seboj vse do Triglava. A je šlo brez problemov.

Kostume so si nadeli na vrhu

Na dolgo pot do Triglava so se iz Ljubljane odpravili 15 minut čez polnoč. Nekaj čet peto uro zjutraj so dosegli  Kredarico. Na Triglav so se tako povzpeli ob 6. uri zjutraj, uro pozneje pa so prispeli na sam vrh, kjer so si nadeli svoje pustne kostume in se najedli pustnih krofov. Seveda pa se na pohod niso odpravili v astronavtskih čeladah – te so hranili v nahrbtnikih.

Ker pa so bile temperature vse višje, je bilo potrebno dol zaradi taljenja snega čim hitreje.

“V dobri uri smo dol. Zbujeni. Polni energije. Kaj delajo krofi in dobra družba a? Dol se še enkrat oblečemo in seveda, da smo se šli naštimat pred kamero za arso. Edino nismo vedeli, da se kamera osvežuje na dve minuti. Smo mislili, da na polno uro menjajo in potem smo tam viseli 20 minut. In se bolj ko ne sami sebi smejali, da se nam to da. Ampak na tak dan se ti da prav vsaka neumnost … Vmes se še pofotkamo s parimi pohodniki. Čudno, kot da nihče še ni videl astronavtov na Kredarci,” se na koncu pošali avtorica bloga ujemitrenutek.eu.