Agencija RS za okolje (ARSO) opozarja na alarmantno stanje Cerkniškega jezera zaradi suše. Takšno stanje kot sedaj na jezeru običajno nastopi, če že, šele konec avgusta. Ob tem prosijo obiskovalce, naj ne odnašajo vode, vnašajo sončne kreme v jezero in podobno.

Suša kljub ponekod obilnejšim padavinam vztraja

Kljub ponekod obilnejšim padavinam v preteklem tednu, na Notranjskem glede na meteorološke in hidrološke podatke za preteklih 30 dni še vedno vztrajajo izjemna suša v površinskem sloju tal, izrazita suša na vodotokih in zmerna suša na podzemnih vodah. Glede na običajno stanje za ta čas v letu v površinskem sloju tal primanjkuje približno 120 mm vode, so zapisali na ARSO in dodali, da so si prejšnji teden ogledali, kako se suša odraža na Cerkniškem jezeru in s predstavnikom Notranjski Regijski Park in Ribiška družina Cerknica spregovorili o njenih posledicah.

Notranjski regijski park Cerkniško jezero je leta 2017 z namenom zaustavljanja pretiranega izsuševanja jezera, ohranjanja ekosistemov in izboljševanja kakovosti tal začel z renaturacijo jezera, t. j. obujanjem rečnih meandrov oz. “restavriranjem” rečne struge, kot je bila pred njeno spremembo, ki se je začela okoli leta 1840. Ob vodostaju približno 200 cm jezero na večini delov struge prestopi bregove in se začne prelivati na okoliška območja. V takšnih primerih pravijo, da se jezero polni.

Če je bilo v Valvasorjevih časih običajno, da jezero presuši enkrat na 3-5 let, je v zadnjih letih reševanje rib v reševalni bazen potrebno kar tri- do štirikrat letno. V reševalni bazen z omejenim prostorom in “nosilnostjo” (namreč, v izrazitih sušah lahko pride do podora njegovega dna, saj se ob dolgotrajnem zniževanju podzemne gladine vode pod njim začne ustvarjati zračni prostor) primarno rešujejo domorodne ribe, so še zapisali na Arso.

Kaj se bo zgodilo z jezerom do konca poletja?

V dneh visokih temperatur dnevno izhlapi med 5 in 10 mm vode, kar pomeni, da se vsak dan, ki ne prinese padavin, že na račun izhlapevanja gladina reševalnega bazena zniža za do 1 cm, zaradi ponikanja vode in drugih odvzemov pa dejansko še več. Obenem je voda v takšnih dneh izpostavljena še pregrevanju.

Letošnjo zimo in pomlad je padlo 73 % običajnih padavin oziroma 199 mm manj kot v povprečju zadnjih 30 polletij. Od 1. januarja 2022 je na območju Cerkniškega jezera le šestkrat padlo več kot 20 mm vode na dan, preostali deževni dnevi letošnjega leta pa so večinoma prinesli manj kot 10 mm. Hidrološka postaja Dolenje jezero je gladino več kot 200 cm zadnjič kazala 21. maja 2022, trenutno pa je zaradi suhih tal začasno izklopljena.

Podobno suho obdobje je bilo na Cerkniškem jezeru nazadnje leta 2003, ki je veljala za najbolj izrazito sušo v Sloveniji v zadnjih 70 letih, opozarja Arso. Takšno stanje kot sedaj na jezeru običajno nastopi, če že, šele konec avgusta. Takrat je čas navadno obilnejših in dolgotrajnejših jesenskih padavin bližje, medtem ko bo letos voda v reševalnem bazenu vročim in suhim dnem, ki jo pregrevajo in izparevajo, izpostavljena veliko dlje kot običajno.

Čeprav je presihanje normalno, gre pri njegovi resnosti za igro dolžine časa: ekosistemi so najbrž navajeni kratkotrajnega presihanja (npr. od avgusta do septembra/oktobra), ko je treba torej le dober mesec dni zdržati do nove ojezeritve, voda reševalnega bazena pa se v tem času ne ogreje toliko, saj je večina vročinskih valov že mimo. Letos pa bo presahnjeno stanje izgleda trajalo 4-5 mesecev (od konca maja do septembra/oktobra), v tem času pa bo voda bazena izpostavljena tudi številnim vročinskim valovom, pojasnjuje Arso.

Obiskovalce prosijo, da na te načine skrbijo za jezero

Jezero in ekosistemi, s katerimi je povezano, obiskovalce prosijo:

  • Že vročina nam jemlje vodo iz reševalnega bazena, ne odvzemajte nam je še vi.
  • Prosimo, ne vnašajte sončnih krem, šamponov ali drugih nenaravnih materialov v vodo, naš dom.
  • Stran od gladine vode, kjer je ta zelo topla, se na dnu skriva več sto ton rib v upanju na nov dež, ki bi vodo ohladila in prinesla novo. Prosimo, ne vznemirjajte nas s kamenjem, lovom ali drugim, že tako nam ni lahko preživeti.
  • Zaradi dolgotrajne suše in kritično nizkega vodostaja se od petka, 15. 7. 2022, na tem območju začasno prepoveduje športni ribolov.