V Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani so v teh dneh, skladno z odločitvijo ministra za obrambo Mateja Tonina, pričeli skupaj s Civilno zaščito z vzpostavljanjem izolacijskega centra – mobilne vojaške bolnišnice. Kot je zatrdil brigadir Robert Glavaš, so v vojski pripravljeni, minister Tonin pa je prek twitterja sporočil, da je prvi del bolnišnice že postavljen. “Bolnišnica bo nared do torka in bo lahko sprejela do 120 bolnikov,” je zapisal Tonin.

Vojaška bolnišnica, ki jo sestavlja sedem medicinskih in enajst logističnih zabojnikov s povezovalnim šotorom s posteljam, ni dosedaj še nikoli služila svojemu namenu, veljala pa je za enega najbolj zgrešenih vojaških nakupov.

Foto: Facebook Slovenska vojska

Oprema za triažo, postopke oživljanja in operacije

“Lahka premična bolnišnica Role 2LM zagotavlja nujno kirurško oskrbo poškodovanih v primerih, ko so bolnišnice in zdravstveni domovi zaradi množične nesreče prezasedeni. Bolnišnica je opremljena za izvajanje triaže in zahtevnejših postopkov oživljanja, vključno s kirurgijo omejevanja škode. V svojih vrstah ima tudi pripadnike pogodbene rezervne sestave kot specializiran zdravstveni kader kirurgije in drugih zdravstvenih specialnosti,” navajajo v Slovenski vojski.

Premična bolnišnica je sicer sestavljena iz zabojnika za izvajanje kirurških posegov, zabojnika za urgentno dejavnost z oživljanjem in predoperacijsko pripravo, zabojnika za intenzivno nego s tremi posteljami, diagnostičnega zabojnika z ultrazvokom in rentgenom, zabojnika za sterilizacijo, zabojnika z laboratorijem, zabojnika s priročno lekarno ter tehnične in vzdrževalne opreme kot so šotori, rezervoarji za vodo, elektroagregati in klimatske naprave.