Mariborčanka je pri enem večjih slovenskih trgovcev kupila banane, a ko je doma olupila eno izmed banan je bila le-ta v notranjosti rdeče barve. Na družbenem omrežju je nato na trgovca naslovila vprašanje, češ kaj se dogaja z njihovimi bananami in ali so le-te zdravju škodljive.

Gre za posledico prezorenega blaga

Obrnili smo se na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so nam pojasnili, da ne gre za prvi tak primer v Sloveniji. Pojasnili so nam, da gre najverjetneje za posledico prezorenega blaga in pričetka deterioracije, ko je v plodu visoka vsebnost sladkorja. “Obstaja tudi možnost, da nekje v verigi, banane niso bile ustrezno hranjene,” so še pojasnili na Upravi.

Četudi gre za bakterijsko okužbo banane, ni škodljiva zdravju ljudi

Sporočili so še, da gre za banane okužene z bakterijo, ki je poznana kot “red finger”, vendar se bolezen na banani opazi šele ko se prereže. Na vprašanje ali je živilo škodljivo zdravju potrošnika so odgovorili, da v nobenem primeru.

“Banane niso skladne z minimalnimi zahtevami kakovosti predpisanimi v uredbi 543/2013 in se kot takšne ne smejo tržiti,” so še sporočili iz Uprave za varno hrano.