Protestniki so se danes na Trgu republike zbrali že na jubilejnem 100. petkovem protestu in ponovno opozorili na po njihovem nedemokratično, protiustavno in koruptivno delovanje trenutne vlade. Da Slovenija potrebuje spremembe, pa je danes opozoril tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Sedanja vladi ruši temelje demokracije

Kučan je danes nagovoril zbrane na Trgu republike. Dejal je, da petkovi protestniki s svojimi shodi oblikujejo vizijo Slovenije kot demokratične, pravne evropske države. “Slovenija potrebuje spremembe in tudi novo energijo zanje,” je poudaril. Po njegovih besedah namreč sedanja vlada ruši temelje demokracije.

Na protestu je spregovoril tudi nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, ki meni, da se nasilje oblasti stopnjuje vedno hitreje, “s ciljem, čim prej zasesti ves družbeni prostor, si podrediti vse institucije, kulturo, predvsem pa medije in preko njih oblikovati svojo javno mnenje“.

Z današnjim protestom so protestniki oznanili tudi začetek vseslovenske kampanje Gremo volit. Že v soboto zjutraj pa se bodo pridružili iniciativi Glas Ljudstva, ki bo začela popotovanje po Sloveniji in pozivala ljudi po vsej državi k udeležbi na volitvah.

Protestna ljudska skupščina, ki se je oblikovala ob robu 100 petkovih protestov, je že pred protestom sporočila, da je glavni namen zbiranja petkovih protestnikov boj za človekove pravice, demokracijo in vladavino prava.

Tudi danes so zato opozorili na po njihovem nesprejemljive kazni, ki jih dobiva eden vidnejših protestnikov Jaša Jenull zaradi domnevne organizacije protestov. Označili so jih za kršenje človekovih pravic.

Protest ponovno neprijavljen

Tudi današnji protest ni bil prijavljen na policijskih postajah ali upravnih enotah. Generalni direktor policije Anton Olaj pa je že pred protestom na Twitterju objavil obvestilo, v katerem je poudaril, da na policiji organizatorje shodov vedno znova pozivajo, naj upoštevajo zakon o javnih zbiranjih. Slednji med drugim v svojih določbah zasleduje zagotavljanje okoliščin za varne poteke javnih zborovanj.

V situacijah, ko organizator shoda dolžnostno ne poskrbi za varnost, mora za to poskrbeti policija na podlagi varnostne ocene,” je zapisal Olaj ob tem pa dodal, da je morala policija ob shodu junija 2020, za katerega je zaračunala stroške, “dodatno angažirati kadrovske in materialne resurse policije“.

V Amnesty International (AI) Slovenije pa so na mednarodni ravni sprožili akcijo, s katero bo članstvo AI z vsega sveta slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo pozivalo k umiku zahtevkov za plačilo stroškov policijskega varovanja protestov, ki jih je prejel Jenull.

STA