“Otvoritev načrtujemo prvega avgusta, ampak kot pravi moj mož, če bo dvajsetega, bo super,” je pred nedavnim v intervjuju za maribor24 o načrtih za odpiranje franšize v Kopru povedala Zekira Marković, vedno nasmejana lastnica Etno hiše Baščaršija. In v četrtek se je končno zgodilo, čeprav se ni pisal ne prvi ne dvajseti avgust. Etno hiša Baščaršija je dobila prvo franšizo v Kopru in, če bo po sreči, je le prva v nizu načrtovanih franšiz.
Baščaršija na Carpacciovem trgu
Bosanska etno hiša z znamenitim imenom Baščaršija od četrtka domuje na idilični lokaciji v središču Kopra, natančneje na Carpacciovem trgu. Družina Marković je v njej uspešno poustvarila vzdušje, kot ga že leta poznamo v Mariboru, na Poštni ulici. Tudi Koprsko Baščaršijo je namreč stilsko zasnoval Dragan Gačnik, bosanski oblikovalec slovenskih korenin.
Kuharji pod Zekirino taktirko
Uvodni večer je bil skoraj Hollywoodski, nov projekt so si namreč pobliže ogledali mnogi znani prijatelji družine Marković ter ljubitelji dobre kulinarike.
Celotna kuharska ekipa, ki je kot tista v Mariboru, bosanskega in srbskega porekla in ima način priprave hrane “v krvi” se je urila v Mariboru. Recepti, po katerih bodo kuhali so, kot se za franšizo spodobi, povsem enaki kot tisti v Mariboru. Te je slovenskemu okusu spretno prilagodila Zekira, ki prisega na asimilacijo v vseh pogledih, tudi tisto, ki zadeva okus.
Recepti, po katerih bodo kuhali, so, kot se za franšizo spodobi, povsem enaki kot tisti v Mariboru. Te je slovenskemu okusu spretno prilagodila Zekira, ki prisega na asimilacijo v vseh pogledih, tudi tisto, ki zadeva okus.
“Vsi recepti, ki jih imamo tukaj, so moji recepti. Sem dobra kuharica, vem kaj je dobra hrana in znam jo pripraviti. Iz Bosne pripeljemo kuharje, ki se spoznajo na bosansko kulinariko. Potem gre vsak skozi »mojo šolo«. Veste v Bosni se drugače je, tam pojemo veliko kruha, recimo pražena jetra se naredijo z ogromno omake, kamor potem pomakaš kruh,” pove simpatična Mariborčanka, ki rada pove, da je pravzaprav srečna, saj ima dve domači mesti. Eno je Zenica, drugo Maribor. Kot kaže se bo mestom, kjer se družina Marković posebej dobro počuti, pridružil tudi Koper.
Koprsko franšizo bo prevzel Aljoša, kajti bila je njegova ideja in porodila se je, ko se je med zaprtjem države iz tujine vrnil v Maribor. Kljub temu, da ni načrtoval ostati v “domačem poslu”, je naključje tako hotelo in Aljoša delo svojih staršev odlično nadgrajuje tudi s svojimi idejami.