Farmacevtska družba Novartis je v okviru svoje globalne pobude za odziv na pandemijo COVID-19 ustanovila sklad v vrednosti 20 milijonov ameriških dolarjev. Finančna podpora je namenjena državam in skupnostim po vsem svetu, ki jih je bolezen najbolj prizadela, tudi Sloveniji. V okviru pobude so v Sloveniji namenili 500.000 ameriških dolarjev Rdečemu križu Slovenije (400.000 USD) in Zvezi prijateljev mladine Slovenije (100.000 USD) v podporo njihovim prizadevanjem za omilitev posledic pandemije.

Del donacije bodo po napotilu Vlade Republike Slovenije namenili Rdečem u križu Slovenije. Le-ta bo sredstva potem sproščal glede na potrebe Civilne zaščite, trenutno predvsem za nakup osebne zaščitne opreme, kar je v tem trenutku izjemno pomembno.

Ob tem se v družbi zavedajo tudi, da bodo posledice zdajšnjega stanja najbolj občutile že tako ranljive družbene skupine, med katere zagotovo sodijo otroci iz socialno ogroženih družin, ki jih je treba še posebej zaščititi. Zato se je družba odločila, da del donacije nameni Zvezi prijateljev mladine Slovenije, dolgoletnemu partnerju, ki v tem času prednostno skrbi za zagotavljanje hrane ogroženim, še pomembnejšo vlogo pa bo imel v prihodnjih tednih in mesecih.

V teh izrednih časih se v državi soočamo tudi s pomanjkanjem zaščitnih sredstev, ki so nepogrešljiva za varnost zdravstvenih delavcev in bolnikov. Novartis v Sloveniji je do današnjega dne več kot 15 zdravstvenim domovom, bolnišnicam in domovom za starejše po vsej Sloveniji namenil osebno varovalno opremo in 2000 litrov razkuževalnega sredstva. To ključno sredstvo za preprečevanje širjenja okužb so izdelali kar sami.

Projekt je bil plod hitrega odziva in odličnega sodelovanja ekiprazličnih Novartisovih enot v Slovenji, ki so v izjemno kratkem času vzpostavile proizvodnjo, zagotovile primerno embalažo in poskrbele za polnjenje ter distribucijo razkužil.