Zunanja ministrica Tanja Fajon je zavrnila očitke iz interpelacije, ki jo je danes proti njej vložila SDS, in zatrdila, da je vedno spoštovala zakonodajo in da je zato tudi predlagala odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Pojasnila je, da se je o tem tri dni pred odločitvijo vlade pogovarjala tudi s predsednikom Borutom Pahorjem.

Interpelacija v pripravi že več tednov?

Iz New Yorka, kjer se udeležuje splošne razprave voditeljev v okviru zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, je predsednica SD pojasnila tudi, da ji je že sam Kajzer po pogovoru pred skoraj dvema tednoma, ko mu je sporočila, da se bo moral vrniti v Ljubljano, zagrozil z interpelacijo. “Torej ti dogovori so očitno v ozadju že potekali, interpelacija je bila že v pripravi,” je menila ministrica.

Dejala je, da očitkov iz interpelacije še ni v celoti preučila, a bo na njih odgovorila v svojem nastopu v državnem zboru. “Lahko pa samo dodam, da sem v tem primeru kot v vsem svojem ravnanju do zdaj vedno spoštovala zakonodajo Republike Slovenije,” je poudarila na novinarski konferenci, ki je potekala preko videopovezave.

Lahko pa samo dodam, da sem v tem primeru kot v vsem svojem ravnanju do zdaj vedno spoštovala zakonodajo Republike Slovenije.

Izpostavila je, da bi se morali zdaj predvsem pogovarjati o dejanjih veleposlanika. “Kršil je posebne obveznosti diplomata, kot so opredeljene v pravilniku o varovanju osebnih podatkov ministrstva za zunanje zadeve, ki govori o nepooblaščenem ravnanju, o razkrivanju depeš nepooblaščenim osebam, prav tako je veleposlanik kršil zakon za zunanje zadeve v delu, ko gre za obveznosti diplomatov za varovanje dokumentov in podatkov in delovanje s pooblastili,” je dejala in dodala, da zakon v primeru kršitev posebnih obveznosti predvideva odpoklic veleposlanika. Sankcija je bila po njenih besedah nujna.

Pahor trdi, da se ni posvetovala z njim

Zavrnila je tudi očitke predsednika Pahorja, da se vlada pred sprejetjem odločitve o odpoklicu veleposlanika ni posvetovala z njim, kot to zahteva zakon o zunanjih zadevah in zaradi česar je Pahor javno izrazil nezadovoljstvo. “S predsednikom Pahorjem sva se o odpoklicu veleposlanika pogovarjala na kratko na Brdu (pri Kranju) tri dni pred sejo vlade, na kateri sem vlado seznanila v predčasnem odpoklicu veleposlanika,” je dejala.

Zavrnila pa je tudi očitke, da je ministrstvo favoriziralo predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar, ko je diplomatsko-konzularnim predstavništvom z depešo naložilo objavo njenega naslova, kjer zbira podpise podpore. Kot je poudarila Fajonova, je zunanje ministrstvo to storilo na prošnjo notranjega ministrstva. Sledilo je še šest podobnih pozivov. “Enako smo storili tudi v drugih primerih in enako smo, kot je dolgoletna praksa ministrstva, delovali tudi pri zbiranju podpisov za referendume, ki jih je vlagala tudi SDS, ki zdaj vlaga interpelacijo,” je dejala ministrica.

STA