Poslanci se bodo danes seznanili z odstopom predsednika vlade Marjana Šarca. S tem bo celotni vladi prenehal mandat in bo opravljala zgolj tekoče posle. Predsednik republike Borut Pahor pa bi glede na napovedi lahko že danes opravil prve neformalne pogovore o njegovih nadaljnjih korakih po Šarčevem odstopu.

Z odstopom premierja se bo DZ danes seznanil v okviru mandatno-volilnih zadev. Odstopno izjavo je še pred Šarčevim odstopom slednjemu posredoval tudi finančni minister Andrej Bertoncelj. Ta bi moral o odstopu obvestiti DZ in v nadaljnjem postopku tudi sporočiti, kdo bo namesto njega opravljal posle ministra za finance.

A je Šarec namesto tega v ponedeljek v DZ poslal svojo odstopno izjavo. Ko se bo DZ z njo seznanil, pa preneha mandat celotni vladi. Ta bo v skladu z ustavo morala opravljati tekoče posle do izvolitve novega predsednika vlade oziroma do imenovanja novih ministrov.

Po mnenju pravnika Rajka Pirnata je sicer logično, da DZ obravnava stvari po vrstnem redu, kot so bile poslane v DZ. In če se DZ seznani z odstopom predsednika vlade, po njegovem mnenju to zadošča. Nesmiselno je namreč obravnavati odstop finančnega ministra, če odstop predsednika vlade vključuje tudi odstop finančnega ministra.

Morebitna prva posvetovanja predsednika republike o nadaljnjih ravnanjih so v njegovem uradu najavili v ponedeljek. Vendar pa bodo informacije o tem bržkone znane šele danes.

STA