Skrivnost nenavadnega vremenskega pojava, katerega fotografije so včeraj obkrožile Slovenijo, je razrešena.

Foto: Andrej Piškur, ARSO vreme, Facebook

Poročali smo že o nenavadnem vremenskem pojavu, ki so ga včeraj, 14. julija 2021, opazili pri Preddvoru. Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) so danes potrdili, da je šlo za tornado.

Na spletni strani Občine Preddvor so zapisali, da se je dobre pol ure po poldnevu nad Preddvorom stemnilo, završal je nenavaden veter: “Vrtinec se je iznad središča Preddvora premaknil nad Novo vas. Spotoma je s streh odnesel nekaj strešnikov, poškodoval kozolec, razmetal trampoline, v zraku vrtinčil deske, strešnike in polivinil.” Očividci so povedali še, da je tulilo, cvililo in ropotalo, stvari so letele po zraku.

Na ARSO so potrdili, da je bil to čisto pravi tornado: “Tornado je hitro vrteč stolpec zraka (zračni vrtinec) med tlemi in bazo (spodnjim robom) konvektivnega oblaka, pri čemer ni nujno, da se iz oblaka do tal vije oblačni lijak. Običajno je premer zračnega vrtinca manj kot dva kilometra, njegovo trajanje pa je lahko od velikostnega reda minute do ure.”

Takšni dogodki le redko povzročijo znatno materialno škodo

Na ARSO so razložili, da običajno tornadi, zlasti močnejši, nastajajo v zmerno do močno nestabilnem ozračju ob prisotnosti močnejšega vetrnega striženja: “Vremenske razmere sredi dneva 14. julija nad Slovenijo sicer niso bile značilne za nastanek tornada, a hkrati tudi niso bile neugodne.”

Dodali so, da je verjetnost, da oblak takšne velikosti ustvari tornado, zelo majhna: “Kljub temu se takšni dogodki zaradi velike pogostosti takšnih oblakov pojavljajo, a le redko povzročijo omembe vredno gmotno škodo. Po drugi strani pa močnejši tornadi sorazmerno redkih superceličnih neviht tudi v Evropi lahko povzročijo veliko razdejanje, kar smo lahko videli na primeri 24. junija letos na Češkem.”

Močan tornado so na Notranjskem zabeležili 23. avgusta 1986.