Deltakron je nova različica koronavirusa. Ne gre za novo mutacijo virusa, temveč za kombinacijo sevov delte in omikrona. Kot vemo, je delta povzročala hujši potek bolezni, omikron pa je bil bolj nalezljiv. Kljub temu pa znanstveniki mirijo, da nova različica vsaj za cepljene in prebolele ne predstavlja nevarnosti, prav tako ne bodo potrebna nova cepiva“Glede na vse podatke, ki jih imamo, ne pričakujemo, kar zadeva patogenost, večjih presenečenj. Prvi podatki tudi ne kažejo, da bi bilo karkoli drugače. Je pa res, da so znanstveniki komaj sedaj z izolacijo na celicah uspeli dokazati ta rekombinantni sev. Raziskave tečejo in verjetno bo več znanega v prihodnjih tednih,” nam je povedal dr. Andrej Steyer, vodja oddelka za javnozdravstveno mikrobiologijo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, sicer pa tudi župan občine Apače.

V Sloveniji v skoraj 100 odstotkih prevladuje omikron

Kot še dodaja Steyer, so deltakron do zdaj potrdili na Nizozemskem, Danskem, v Franciji, Veliki Britaniji in v ZDA. “Gre le za nekaj deset tovrstnih dokazanih sevov. Za zdaj ne kaže, da bi se hitro in široko širil po Evropi.” Sicer pa, kot še pravi naš sogovornik, v Sloveniji v javnozdravstvenem laboratoriju trenutno sekvenirajo več kot 50 odstotkov vseh pozitivnih vzorcev, tako da, če se bo pojavil tudi pri nas, ga bomo hitro zaznali. “Zaenkrat ga v Sloveniji še nismo dokazali. V skoraj 100 odstotkih pri nas prevladuje omikron. V prvem tednu v marcu so bili med 370 obravnavanimi vzorci le trije primeri delte.”

V prvem tednu v marcu so bili med 370 obravnavanimi vzorci le trije primeri delte.

Steyer še pojasnjuje, da se pri tistih, ki so prejeli tri odmerke cepiva, pojavlja dokaj visoka zaščita pred težjo obliko bolezni. “Ni nobenega razloga za paniko, da bi se ta rekombinantna oblika razvila v večjo epidemijo. Sicer pa so te rekombinacije običajne, pojavljajo se vedno, ko v populaciji krožita dva ali več sorodnih virusov. Ko pride do hkratne okužbe osebe in ene celice z dvema virusoma, se lahko zgodi rekombinacija. Je pa res, da večina rekombinacij ni uspešnih in posledično se novi virusi ne razvijejo.”