V Slovenijo sta se zjutraj vrnila prva dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess. Oba se dobro počutita. Ob prihodu v Slovenijo so ju pristojne službe testirale na koronavirus, test je bil negativen. Oba sta prejela odločbo o karanteni, ki ju še 14 dni zavezuje, da bivata na domu, je povedala Simona Repar Bornšek z ministrstva za zdravje.

Danes prispela z letalom na Brnik, potniki za njuno prisotnost niso vedeli

Slovenska potnika, ki sta danes zjutraj prispela s komercialnim letom na Brnik, sta bila testirana pred odhodom z ladje in sta bila oba negativna. Oba se zelo dobro počutita, ves čas potovanja sta si merila vročino in sta bila skrbna glede svojega zdravstvenega stanja, so poudarili pristojni. S katerim komercialnim letom sta se vrnila, niso razkrili.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na današnji novinarski konferenci dejala, da noben od obeh potnikov, ki sta se vrnila v Slovenijo, ne predstavlja nobene nevarnosti za nikogar. Testirali so jima namreč bris iz nosu in žrela, kar ni pokazalo prisotnosti novega koronavirusa in je zato v tem trenutku nemogoče, da bi lahko virus prenašala na druge. Iz tega razloga tudi niso pojasnjevali ostalim potnikom na letu, da sta bila na križarki.

Nevarnosti ni, bosta pa kljub temu v 14-dnevni izolaciji

“Vseeno pa moramo sprejeti nekatere previdnostne ukrepe, zato bosta 14 dni v izolaciji,” je dodala. Repar Bornškova je dodala, da sta odšla domov in si želita zasebnosti. Karantena je tako odrejena do 5. marca. V katerem mestu prebivata, zaradi varstva osebnih podatkov niso želeli razkriti. So pa potrdili, da prebivata v hiši in ne v večstanovanjski stavbi.

Za oba je uveden epidemiološki nadzor, vsak dan ju bo kontaktiral epidemiolog NIJZ, je poudarila Repar Bornškova. Čeprav so bili prvi brisi negativni, ju bodo virološko sledili in ponavljali testiranja do konca samoizolacije, je dodala.

Na Japonskem ostajajo štirje Slovenci, dva sta okužena

Kot je pojasnil vodja konzularne službe v ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, sta lahko pred ostalimi štirimi zapustila ladjo, ker sta imela potrdilo, da nista okužena. Za vrnitev s komercialnim letom pa sta se odločila tudi po posvetu s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu. Odločila sta se, da izkoristita to možnost, medtem ko se bosta druga dva, ki nista okužena, vrnila z evakuacijskim letom Evropske unije.

Tako na Japonskem ostajajo štirje slovenski državljani, ki so bili na omenjeni križarki. Dva sta bila na testiranju negativna, dva pa pozitivna in sta v bolnišnici. Po Šterovih besedah se tako zdaj ukvarjajo s tem, kako potnikoma, ki nista okužena s koronavirusom, zagotoviti varen in hiter prihod v Slovenijo, ter potnikoma, ki sta bila pozitivna na testiranju, omogočiti, da bo njuno bivanje v bolnišnici čim krajše in da se bosta lahko vrnila domov. “Ta trenutek nimamo odgovorov na vsa vprašanja,” je priznal.

Dodatno testirana tudi s strani italijanskih oblasti

“Z vsemi štirimi smo v kontaktu, nudimo jim vse logistične in vsebinske informacije, ki lahko precej olajšajo zoprno bivanje, ki se že precej časa vleče,” je dejal Šter. “Trudimo se, da bi bil ta čas negotovosti kar najkrajši,” je zagotovil.

Potnika, ki sta bila negativna na testiranju, imata japonsko potrdilo, da sta zdrava, dodatno ju testira še italijanska zdravstvena ekipa. Italijansko je tudi letalo, ki bo izvedlo evakuacijo evropskih državljanov. Ni še jasno, kdaj bodo poleteli, saj jim japonske oblasti po besedah Štera še niso dale dovoljenja. Kakšni so zadržki japonskih oblasti, še ni jasno, je dodal.

Okužena Slovenca brez simptomov

Prav tako ni jasno, kje bodo pristali. Bo pa od tam naprej vsaka država poskrbela za svoje državljane za nadaljnji povratek v domovino. Ko se bosta vrnila v Slovenijo, bosta enako obravnavana kot potnika, ki sta se vrnila danes.

Pri potnikoma, ki sta bila pozitivna na testu na koronavirus, pa okužba po besedah Sočanove poteka brez simptomov in nista zbolela za boleznijo covid-19. Sta pa bila po potrditvi okužbe premeščena v bolnišnico. Sočanova je pojasnila, da se počutita zdravstveno dobro, nista pa dobro zato, ker se še ne moreta vrniti domov.

Ponovno bosta testirana

Če ne bosta kazala simptomov bolezni 12 dni, ju bodo testirali, nato pa ponovno po 24 urah. Če bosta oba testa negativna, bo pomenilo, da se je okuženost iztekla in bosta lahko odšla iz bolnišničnega okolja in izolacije, je povedala Sočanova.

Po besedah državne sekretarke so jima danes zagotovili tudi telefonsko številko, kjer jima je 24 ur na dan na voljo slovenski infektolog, da se lahko z njim pogovarjata, posvetujeta in urejata kakšne koli zadeve.

STA