v Ilirski Bistrici je konec preteklega leta izbruhnila okužba z norovirusom. Po poročanju 24ur so pristojne zdravstvene inštitucije zdaj izdale poročilo preiskave, ki pa je pokazala, da vir okužb niso bila živila, ampak je najverjetneje prišlo do kontaktnega prenosa preko embalaž.

Večina se je soočala s prebavnimi motnjami

Okužbi je bilo izpostavljeno 139 oseb. Pristojni so zato predlagali poostren higienski režim v dotični mesnici v Ilirski Bistrici. Ta je bil izveden še pred ponovnim odprtjem trgovine, nove okužbe pa kasneje niso bile prijavljene, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Okuženi so poročali o bolečini v trebuhu, bruhanju in driski. Kot je zdaj sporočil NIJZ, je z znaki akutnega gastroenterokolitisa zbolelo 123 oseb, pri večini obolelih pa sta okužbo res spremljala bruhanje in vodena driska, pri nekaterih tudi povišana temperatura. Pri devetih vzorcih blata je bil kot povzročitelj izoliran norovirus, v enem vzorcu blata pa bakterija bacillus cereus. NIJZ je skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) zdaj zaključil preiskavo izbruha nalezljive bolezni. Glede na klinično sliko, potek obolenja in rezultate laboratorijskih analiz med preiskavo potrdili, da je bil povzročitelj izbruha prav norovirus.

Preiskava pa je pokazala tudi, da vir okužb niso živila, temveč da gre najverjetneje za kontaktni prenos preko embalaže,” so sporočili.

Za prenos kriv stik embalaž z delovnimi površinami

Tri okužene osebe so navedle, da sumljivih živil niso jedle in niso imele prebavnih težav. 13 oseb je dejalo, da so jedle tatarski biftek iz mesnice, ampak niso imele prebavnih težav. 12 oseb pa je sporočilo, da niso jedle sumljivega živila in so vseeno zbolele dan ali dva za ostalimi.

“Prebavne težave so imeli tudi njihovi družinski člani, ki so navedli, da so jedli eno od sumljivih živil,” so zapisali na NIJZ.

Mikrobiološko preizkušanje tatarskega bifteka je pokazalo, da so bili preizkušani parametri v mejah sprejemljivih vrednosti, zaradi česar pristojni sklepajo, da se ljudje niso okužili zaradi živil samih, temveč z embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami.

Pristojni pa ne izključujejo možnosti, da so se okužbe, med osebami prenesle na družinskih praznovanjih in drugih novoletnih prireditvah: “Te osebe so lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike.”