Že nekaj tednov s strani vodilnih v državi, epidemiologov in Nacionalnega inštituta za javno zdravje poslušamo navodila, ki so si kratkomalo nasprotujoča. Po eni strani trdijo, da hrane in potrebščin ne bo zmanjkalo ter da si ni treba delati zalog. Po drugi strani trdijo, naj ne hodimo ven, ampak se zadržujemo doma. Obe trditvi sta si, milorečeno, povsem kontradiktorni.

Če namreč iz hiše ne grem vsaj dva tedna, kako naj se prehranjujem ves ta čas? Če pa bom hodila v trgovino vsakih nekaj dni, bom s tem tvegala okužbo. Naj bo nekaj že jasno: zalog si ljudje ne delajo, ker menijo, da bo hrane zmanjkalo, pač pa zato, ker se bojijo rizika okužbe ob neprestanih obiskih trgovin, kjer niso zaščiteni niti prodajalci. Človek bi nemara pomislil, da še sreča za spletno dostavo hrane iz večjih trgovinskih centrov po Sloveniji. Toda ne, tudi to ne deluje zaradi navala kupcev, ki se upravičeno bojijo fizičnega obiska trgovin. Da bi morda država organizirala dostavo hrane na dom, morebiti preko novo zaposlenega kadra v okviru državne službe? Na to ne pomislijo: trdijo le “ostanite doma”, kot da ima to možnost na stotine delavcev v proizvodnji, ki se še naprej gnetejo na delovnih mestih, večinoma brez zaščite.

Spletne trgovine prenasičene, normalno bodo delovale šele po krizi

Takšno je torej aktualno stanje z dostavo: v Sloveniji preko svojih spletnih trgovin dostavljajo Spar Mercator in Tuš preko prevzema na dostavnem mestu. “Navkljub podvojitvi naših kapacitet se vsa časovna okna za dostavo/prevzem zasedejo že v roku ene ure po odprtju. Vsako polnoč sistem namreč generira nova okna za dostavo/prevzem za 4. delovni dan. Časovno okno za dostavo ali prevzem lahko torej izberete malo po polnoči. Kljub temu vam ne moremo zagotoviti, da boste naročilo lahko oddali, saj to vsako noč poizkuša zelo veliko uporabnikov,” na svoji spletni strani navaja Spar, ki zaenkrat dostavlja le v Ljubljani in okolici.. Dokler se razmere ne umirijo, bo žal situacija ostala takšna, še dodajajo in mirijo, da bo po umiritvi situacije vse spet teklo kot bi moralo.

 

Mercator: do 27. marca vse zasedeno

Z Mercatorja medtem pojasnjujejo, da povpraševanje v spletni trgovini Mercatorja strmo narašča vse od konca meseca februarja in je zdaj skoraj preseglo tekoče zmogljivosti. V večjih mestih (LJ, MB, KP, NM, KR, CE) so zapolnjeni vsi termini za dostavo do 27. marca. Za naročila v drugih mestih je še nekaj prostih terminov.

“Zaposleni tako pri komisioniranju, torej pripravljanju naročenega za dostavo, kot tisti v podpori (IT) in dostavljalci (zunanji izvajalci), delajo praktično ves čas in resnično predano in požrtvovalno, za kar jim gre vsa zahvala in pohvala, obenem pa prosimo kupce, naj nakupe v spletni trgovini omejijo na nujno in potrebno, torej na živila in običajne izdelke za gospodinjstvo, ne na ekstravagantne malenkosti,” so za Maribor24 zapisali v Mercatorju.

So pomislili na uvedbo novega kadra ali prelociranje obstoječega?

Oba trgovca smo povprašali, če so pomisilli na prelociranje že zaposlenih trgovcev na delovno mesto dostavljavca ali če so v ta namen zaposlili nov kader. Slednje bi bilo glede na problematiko fizičnega obiska trgovin sedaj najbolj smotrno.

“Prizadevamo si, da bi pospešili postopek spletnega naročanja, uvedli smo nekaj novih sodelavk in sodelavcev, vendar smo zaradi bolniške ali drugih razlogov začasno ostali brez nekaj sodelavcev. Tako rekoč čez noč oz. v tako kratkem času pa zaposlovanje in uvajanje novih sodelavcev za spletno trgovino ni mogoče. Mercator spletna trgovina torej deluje, kolikor je v danih razmerah možno, do skrajnih zmogljivosti, zato prosimo kupce za strpnost in razumnost pri naročanju,” so nam odgovorili z Mercatorja.

Spletni nakup z osebnim prevzemom odslej pri Tušu

Po novem so spletno trgovino z osebnim prevzemom uvedli tudi pri Tušu. Prevzemni mesti sta dve, in sicer v Celju, po novem tudi v Mariboru. Četudi je bilo mariborsko prevzemno mesto supermarketa Tuš na Jadranski (uvoz iz Tržaške ceste) aktivno šele en dan, dobrin nismo mogli naročiti niti za teden naprej. Prihodnji datumi niso bili na voljo.

»V zadnjem obdobju se je povpraševanje po koriščenju storitve spletnega supermarketa hitrinakup.com izredno povečalo, zato smo okrepili ekipo ljudi in jo še širimo, odprli dodatne prevzemne termine ter od danes tudi popolnoma novo lokacijo za prevzem v Mariboru. Prevzemni termini so izredno zasedeni, vendar se trudimo, da glede na razpoložljivost odpiramo vedno nove,« so za Maribor24 odgovorili pri Tušu. 

500-odstotno povečanje prijav v storitev spletnega naročanja

Tudi vrednost samih naročil na spletnem supermarketu se je povečala za več kot 100 odstotkov, hkrati pa beležijo tudi že 500-odstotno povečanje prijav v samo storitev. Kot dodajajo, nove prevzemne termine dodajajo vsak dan, zato svetujejo spremljanje le-teh.

Kupci najpogosteje povprašujejo po izdelkih z daljšim rokom trajanja, to so predvsem moka, sladkor, olja, kvas, konzervirani izdelki, higienski pripomočki. V trgovinah Tuš imajo zaenkrat dovolj zaloge izdelkov, zato je vsaka skrb odveč. Blago na dnevni ravni dobavljajo iz lastnega logističnega centra, zato ta trenutek ni razloga za zaskrbljenost. Med izdelki je tudi veliko sadja in zelenjave slovenskega porekla.