Nekatere evropske države so šele zdaj začele z zapiranjem gradbišč in delavci se postopoma vračajo v Slovenijo. Velik delež zaposlenih prihaja iz držav, ki niso članice Evropske unije (Srbija, Makedonija, Bosna) in bi se radi vrnili nazaj v svojo domovino, vendar pa je situacija zaradi epidemije trenutno negotova.

Naš vir, ki želi ostati anonimen, nam je v ponedeljek povedal, da slovenska podjetja, ki pošiljajo delavce na delo v tujino, zaradi pogodbenih obveznosti niso mogla predčasno prekiniti pogodb in delavcev napotiti domov še pred zaprtjem mej. »Če zdaj prekinemo z delom tam, kjer še ni bilo navodil za zaprtje gradbišča, bodo rekli, da smo kršili pogodbo in smo lahko finančno kaznovani, kar pa posledično pomeni tudi to, da delavcev v tem primeru ne bomo mogli plačat in nastal bi še večji problem.«

Zaenkrat se je v Slovenijo vrnilo nekaj sto delavcev, vendar pa je delavcev, ki bodo ob zaostritvi razmer morali zapustiti Nemčijo in druge evropske države, v katerih opravljajo delo, po oceni našega vira okrog 40 000.

Hrvaška in Srbija sta že zaprli meje, Nemčija pa svoja gradbišča počasi zapira. Zaenkrat se jih je v Slovenijo vrnilo nekaj sto, vendar pa je delavcev, ki bodo ob zaostritvi razmer morali zapustiti Nemčijo in druge evropske države, v katerih opravljajo delo, po mnenju našega vira okrog 40 000. »Hrvaška ne spusti nobenega državljana Republike Srbije čez mejo, prav tako ne Madžarska, ker je Srbija zaprla meje s Hrvaško. V ponedeljek je po mojih podatkih okrog 30 delavcev odšlo na srbsko veleposlaništvo,« je povedal naš vir.

Mejo lahko prečkajo zgolj tisti, ki imajo zdravniško potrdilo, ki dokazuje, da niso okuženi s korona virusom, vendar pa lahko test pri nas opravljajo zgolj tisti, ki že kažejo znake bolezni. Nekatera podjetja so se ponudila, da bi krila stroške odvzema brisa, vendar so prejeli odgovor, da slednje zaradi omejenega števila testov trenutno ni mogoče.

Ljudje so spali na parkiriščih

Hoteli so zaprti, ljudje se v svoja začasna prebivališča zaradi možnosti okužbe ne smejo vrniti, države pa prav tako ne morejo zapustiti.

Naš vir se je v petek glede problematike obrnil na Ministrstvo za zunanje zadeve in prejel odgovor, da za reševanje teh problemov niso pristojni, saj ukvarjajo zgolj z državljani Republike Slovenije in da se naj glede tega obrne na srbsko veleposlaništvo. Opozoril je, da imajo omenjeni delavci v Sloveniji prijavljeno začasno prebivališče, ker so zaposleni pri nas, tukaj plačujejo tudi davke ter porabijo večino svoje plače. Med vikendom je bilo srbsko veleposlaništvo zaprto, zato takrat ni bilo možno poiskati rešitve, so pa v ponedeljek nekateri samoiniciativno odšli tja urejati zadeve. Kritičen je tudi Goran Lukić iz Delavske svetovalnice: »Ko srbski državljan gradi slovensko cesto se noben ne pritožuje. Ko pa srbski državljan obstane na meji pa se vso krivdo preloži na Srbijo. Tudi Slovenija bi morala prevzeti svoj del odgovornosti prevzet, saj so navsezadnje to slovenska podjetja.«

Lukič je za Maribor24 potrdil, da so ljudje spali na parkiriščih. »Včeraj sem bil na liniji z delavci, ki so bili pred srbskim veleposlaništvom. Povedali so mi, da čakajo v avtih na nadaljnja navodila srbske vlade.« Pogovarjal se je tudi z delavcem, ki je spal v kombiju s še šestimi kolegi na parkirišču. Omenil je še štiričlansko družino z majhnima otrokoma, ki spi v kombiju blizu mejnega prehoda in nima niti dostopa do vode, saj so bencinski servisi zaprli dotok. 

Lukič je za Maribor24 potrdil, da so ljudje spali na parkiriščih. »Včeraj sem bil na liniji z delavci, ki so bili pred srbskim veleposlaništvom. Povedali so mi, da čakajo v avtih na nadaljnja navodila srbske vlade.« Pojasnil je, da je pogovarjal z delavcem, ki je spal v kombiju s še šestimi kolegi na parkirišču. Omenil je tudi štiričlansko družino z majhnima otrokoma, ki spi v kombiju blizu mejnega prehoda in nima niti dostopa do vode, saj so bencinski servisi zaprli dotok. Problematično je bilo tudi zaprtje javnih stranišč v Ljubljani, saj omenjenim do nedavnega ni bilo omogočeno opravljanje osnovnih življenjskih potreb.

»Poklical bom na Ministrstvo za zunanje zadeve in jih vprašal, kaj se dogaja. O dogajanju pa bom obvestil tudi Ministrstvo za delo ter jih pozval k ukrepanju. Naj nekdo poskrbi za te delavce, da ne bodo obstali nekje med nultim dohodkom, možnostjo obroka in strehe nad glavo,« pove Lukić. Očitno vladajoči niso pravočasno pomislili na delavce iz tujine. »Najlažje je biti politik in ukazati zaprtje mej,« je kritičen sogovornik.

Ljubljanska občina izkazala solidarnost

Srbskim državljanom so navsezadnje le ponudili pomoč na Mestni občini Ljubljana: »Na Mestni občini Ljubljana smo se že včeraj odzvali na prošnjo srbskih državljanov, ki so na poti v Srbijo iz različnih evropskih držav obstali v Ljubljani, in jim zagotovili hrano in čaj,« so včeraj zapisali na Facebook profilu Mestne občine Ljubljana (MOL).

Ljubljanska občina je srbskim državljanom zagotovila hrano in čaj, v sodelovanju z Vlado Republike Slovenije pa so jim zagotovili tudi prostor za bivanje v Športni dvorani Ježica. 

V sodelovanju z Vlado Republike Slovenije so jim zagotovili tudi prostor za bivanje v Športni dvorani Ježica »v katero smo namestili zložljiva ležišča, ki so pripravljena za primer naravnih nesreč. Tam imajo na voljo tudi sanitarije. Vlada RS bo državljanom zagotovila zdravstveno varstvo.« Za tople obroke bodo po njihovih besedah poskrbeli tudi nekateri gostinci.

Srbija je včeraj okrog treh popoldan obvestila Slovenijo, da bo svojim državljanom omogočila prevoz v domovino. Čas odhoda še ni znan.

Po poročanju Dnevnika bo Rdeči križ poskrbel za brezstično merjenje telesne temperature, vendar pod pogojem, da bodo še eno noč ostali v Ljubljani. Srbija je včeraj okrog treh popoldan obvestila Slovenijo, da bo svojim državljanom omogočila prevoz v domovino. Čas odhoda še ni znan.

Srbsko veleposlaništvo prejelo več elektronskih sporočil in klicev

Obrnili smo se tudi na Veleposlaništvo Republike Srbije in prejeli samodejni odgovor: »Zaradi velikega števila elektronskih sporočil in telefonskih klicev srbskih državljanov, ki se obračajo  na veleposlaništvo in prosijo za pomoč pri odhodu v Srbijo, vas obveščamo, da bomo takoj obvestili pristojne institucije v Beogradu o vaši situaciji.« Srbske državljane zato naprošajo, da naj na elektronski naslov veleposlaništva pošljejo svoje podatke.