Danes do dopoldneva je bilo s prvim odmerkom cepiva proti koronavirusu v Sloveniji cepljenih 719.715, z vsemi odmerki pa 478.383 oseb.
Direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije v okviru Gospodarske zbornice Slovenije Marjana Majerič je na današnji tiskovni konferenci poudarila, da je članom zbornice cilj 100-odstotna in ne le 60-odstotna precepljenost.
“Cepljenje oziroma precepljenost delovno aktivnega prebivalstva je pomembno tudi zato, ker s tem pridemo do velikih prihrankov na nivoju državne blagajne. Stroški zdravljenja bolnikov s covid-19 so nesorazmerno višji, kot so stroški cepljenja,” je dejala Majeričeva.
Marjana Majerič je opomnila: “Če se ob zdravstvu in šolstvu zlomi še gospodarstvo, to za Slovenijo zagotovo ne bi bilo dobro.”
Zakaj je delavce treba cepiti ob petkih?
V Gospodarski zbornici Slovenije so že od vsega začetka opozarjali na pomen cepljenja v gospodarstvu. Po vseh 12. slovenskih regijah so preko Gospodarske zbornice Slovenije evidentirali odziv pri več kot 450. podjetjih. To pomeni več kot 20.500 cepljenih v gospodarstvu.
V Gospodarski zbornici Slovenije podjetjem sicer svetujejo, da delavce cepijo ob koncih tedna, torej ob petkih ali morda tudi ob četrtkih. Na ta način se morebitne reakcije na cepivo čez vikend že stabilizirajo.
V Gospodarski zbornici Slovenije podjetjem sicer svetujejo, da delavce cepijo ob koncih tedna, torej ob petkih ali morda tudi ob četrtkih. Na ta način se morebitne reakcije na cepivo čez vikend že stabilizirajo.
Tako lahko necepljeni škodujejo cepljenim
Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je dejala, da se veliko ljudi sprašuje, kako bi necepljeni lahko škodili cepljenim.
Na pomisleke je odgovorila: “Zavedati se moramo, da se nekateri ljudje v resnici ne morejo cepiti, če imajo na primer akutno poslabšanje osnovne bolezni, novoodkrito rakavo ali avtoimunsko bolezen. Nekateri pa se lahko cepijo, pa zaradi bolezni ali zdravil cepivo ne reagira tako dobro. Mi, ki se cepimo, torej ščitimo te, ki se ne morejo ali na cepivo ne reagirajo tako dobro.”