Začenja se raziskava o razširjenosti covida-19 v Sloveniji. Ekipe, ki bodo pri sodelujočih v raziskavi jemale bris in vzorce krvi, naj bi šle na teren že danes. Vabilo za sodelovanje v raziskavi so poslali 3000 prebivalcem. Testiranja naj bi opravili v tednu dni, rezultate raziskave pa nameravajo pripraviti še pred 1. majem.

Rezultati bodo osnova za sproščanje ukrepov

Po petkovem dokončnem dovoljenju Komisije RS za medicinsko etiko je romala pošta s povabilom za sodelovanje v raziskavi. Vzorec je pripravil Statistični urad RS v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za družbene vede tako, da so iz centralnega registra prebivalcev naključno izbrali 3000 prebivalcev. Vključili so prebivalce vseh starosti s 300 območij v Sloveniji, v vsakem območju so izbrali 10 oseb.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, ki je tudi član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, poziva tiste, ki so prejeli povabilo, naj se na navedeno telefonsko številko oziroma elektronski naslov res odzovejo, saj bodo rezultati osnova za sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije.

Odvzeli bodo bris in vzorec krvi, iskali bodo tudi protitelesa

Ekipo na terenu bo sestavljala dvojica, in sicer zdravstveno izšolana oseba, ki je usposobljena tudi za jemanje brisa, in član mikrobiološkega inštituta, ki bo odgovoren tudi za varnost osebnih podatkov. Petrovec poudarja, da odvzem potrebnih vzorcev za raziskavo ni boleč. Sodelujočim bodo odvzeli bris in vzorec krvi. Poleg možnosti okužbe na novi koronavirus bodo med prebivalstvom namreč iskali tudi delež tistih, ki so okužbo že preboleli, saj bodo v krvi dokazovali protitelesa.

Samo reagenti bodo stali 150.000 evrov

Prav tako pa bodo preiskovanci v Sloveniji tudi povabljeni, naj v raziskavi ostanejo, da jim bodo po šestih mesecih vzorec krvi pogledali še enkrat.

Kakšni bodo stroški raziskave, še ni znano, bodo pa samo reagenti stali okoli 150.000 evrov, k čemur je treba pridodati stroške za terensko delo.

V Avstriji iskali le aktivno okužene, na Islandiji opravili dvodelno študijo

Raziskavi med prebivalstvom o okužbi z novim koronavirusom so izvedli že v Avstriji, kjer so iskali le aktivno okužene, tej je bilo v začetku aprila okuženih 0,33 odstotka populacije. Na Islandiji, kjer so opravili največ testiranj za novi koronavirus na prebivalca na svetu, pa so opravili dvodelno študijo. Konec januarja so začeli testirati vse s simptomi okužbe, tiste, ki so se vrnili z ogroženih področjih, in tiste, ki so bili v stiku z okuženimi. Med več kot 9000 testiranimi so okužbo do konca marca ugotovili pri 13,3 odstotka.

V okviru drugega dela, ki se je začel 13. marca, pa so testirali prebivalce brez simptomov oziroma z blagimi simptomi covida-19 in niso bili v karanteni. Doslej so v okviru tega dela testirali 36.000 ljudi, kar je deset odstotkov prebivalstva, pozitivnih pa je bilo od 0,6 do 0,8 odstotka testiranih.

STA