Državni zbor bo danes v prvem branju obravnaval predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, s katero so v SDS predlagali ponovno uvedbo naborniškega sistema. Kljub temu, da koalicijska pogodba predvideva postopno uvedbo naborništva, je podpora predlogu SDS vprašljiva. V opozicijski Levici pa v primeru njegove potrditve ne izključujejo niti referenduma.

V SMC in NSi predloga novele v tej obliki ne bodo podprli

Predlog novele so januarja, še preden je odstopil premier Marjan Šarec, vložili poslanke in poslanci SDS. Predlog predvideva ponovno uvedbo šestmesečnega služenja vojaškega roka, v primeru ugovora vesti pa 12-mesečno opravljanje civilne službe. Prav tako predlog posodablja člene, ki določajo denarne kazni v primerih, ko se obveznik izogiba nekaterim opravilom.

Predlog predvideva, da bi se zakon začel uporabljati že septembra letos, medtem ko koalicijska pogodba, ki so jo pred torkovim imenovanjem predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja podpisale SDS, SMC, NSi in DeSUS, predvideva postopno uvedbo naborniškega sistema. Tako so v SMC in NSi že napovedali, da predloga novele v tej obliki ne bodo podprli, nekoliko bolj pa so mu naklonjeni v DeSUS.

V opozicijskih vrstah so noveli naklonjeni v SNS

Poslanke in poslanci bodo sicer danes zakon obravnavali šele prvič in bodo predvidoma glasovali le o njegovi primernosti za nadaljnjo obravnavo. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec pa je že napovedal možnost sprememb predloga v nadaljnjem postopku, če mu bo uspelo skozi prvo parlamentarno sito.

V opozicijskih vrstah so noveli sicer naklonjeni v SNS, medtem ko mu preostale poslanske skupine nasprotujejo. Zlasti ostri so v Levici, od koder so v torek sporočili, da v primeru potrditve novele ne izključujejo niti možnosti zakonodajnega referenduma. Podrobnosti o tej morebitni pobudi bodo predstavili danes.