Za uspešno promocijo zdravega življenjskega sloga in ključnih dejavnikov tveganja zdravja je ministrstvo za zdravje v letu 2023 k sodelovanju povabilo znane osebnosti s področja športa, kulture in digitalnih medijev, da skupaj z njimi ustvari pozitivne zgodbe na področju preprečevanja porabe alkohola in tobaka med mladimi, destigmatizacije težav v duševnem zdravju, demence ter aktivnosti ozaveščanja o preventivi proti rakavim obolenjem.

Iz eksperimentiranja v redne kadilce

Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo je prevzela aktivnosti, kar zadeva ozaveščanje o škodljivostih uporabe alkohola tobaka in z njim povezanih izdelkov, kot so denimo elektronske cigarete.  So sofinancirani s strani ministrstva, njihove ciljne skupine pa so osnovne in srednje šole, nam pove Miha Lovše iz zveze.  “V osnovnih šolah se največ začenja eksperimentirat s tem, največ se preprodaja in se na skrivaj prodaja. Želimo, da se zmanjša obsega tega eksperimentiranja, ker po podatkih iz tujine v kar 90 odstotkih iz tega eksperimentiranja mladi postanejo redni kadilci. Želimo si, da bi se znali temu upreti in da bi znali reči ne ter se tako izognili pritisku sovrstnikov.”

Koncert za vse mlade

Projekt se je začel z glasbenikom Challetom Salletom, ki je na nek način posredovalec informacij mladim, ki mu zelo sledijo. “Challe Salle živi zdrav življenjski slog, njegova sporočila podrejo dlje od nas. Je športnik, ne pije in ne kadi. Z njim smo obiskovali osnovne šole, zaključek pa bo 31. maja, ko je svetovni dan boja proti tobaku, ki pa je hkrati tudi svetovni dan športa. Mi oba dneva združujemo z Ofemom, ki bo gostil mlade športnike. Ko bo prišla olimpijska bakla v Maribor, bo velik koncert za vse mlade. “ Ta bo 2. junija ob 14.30 uri na južni tribuni Ljudskega vrta.