Vlada je danes skopo pojasnila, kako bodo potekali ukrepi sproščanja omejitev. Čeprav so ljudje pričakovali konkretne besede, pa so na tiskovni konferenci pojasnili le, da bodo ukrepi postopni.

“Pripravljajo se natančna navodila, kako odpirati posamezne dejavnosti, da bi bila možnost širjenja bolezni čim manjša. Če bodo podatki ostali ugodni, se prvi ukrepi sproščanja obetajo naslednji ponedeljek. Epidemija zadnje dni poteka potiho. Na srečo so bili podatki ugodni že pred prazniki. Ob ugodnem poteku epidemije se gotovo sprašujemo, kako naprej. Ugašanje epidemije mora potekati nekaj dni, število testiranj mora ostati visoko. Izkušnje kažejo, da morajo biti ukrepi sproščanja postopni,” je povedala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beovič, ki je poudarila da je še naprej potrebno posebno pozornost namenjati ranljivejšim skupinam, zlasti starejšim.

Podatki zadnjih dni ne povedo dosti

Slovenija je sicer v pričakovanju začetka rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zdravstvene ustanove danes znova začenjajo izvajati nenujne ambulantne specialistične dejavnosti, nekatera podjetja pa so spet zagnala proizvodnjo.“Predvidena časovnica drugega protikorona paketa ostaja enaka – torej do konca meseca,” pa je uvodoma v izjavi za medije dejal vladni govorec Jelko Kacin.

“Podatki zadnjih treh dni ne povedo dosti,” je še dodala Beovičeva, zato še ne ve, ali je prvi pogoj zanesljivega ugašanja epidemije, izpolnjen.