Velik del populacije je dovzeten za okužbo, kajti niti prebolevnost, niti cepljenje pred omikronom ne varujeta, je danes povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. K sreči je smrtnost v primerjavi z delta valom bistveno manjša.

Postkovidni simptomi po omikronu še niso znani

Pričakujemo, da bo težav več, ker je okuženost tako velika,” pojasnjuje Čakš – Jagrova, ki pa priznava, da je časovni okvir, da bi lahko jasno povedali, za kake simptome bo tokrat šlo, še preozek.

Imamo izjemno hiter prenos, pritisk na bolnišnice je velik, kritična infrastruktura je na preizkušnji,” še svari namestnica predstojnika.

V domovih starejših občanov so zabeležili poskok okužb, ki pa so povečini asimptomatski. Velikokrat sploh ne vedo, da so okuženi. Ravno zaradi navedenega Čakš Jagrova meni, da je cepljenje izvrstna zaščita pred hujšim potekom, kajti starostniki v domovih so praviloma visoko precepljeni, večina je prejela tudi že osvežitveni odmerek.

Objemanje je tveganje za visokorizični kontakt

Med tveganji za visokorizični kontakt je poleg skupnega malicanja brez mask, Čakš Jagrova izpostavila tudi objemanje. V primeru, da zbolite, čim prej kar sami obvestite svoje tesne kontakte, torej ljudi, ki ste jih objemali, se z njimi vozili v vozilu ali v njihovi družbi malicali, svetuje. Ti bodo potem lahko nemudoma stopili v karanteno in preprečili nadaljnji prenos.

Med tveganji za visokorizični kontakt je poleg skupnega malicanja brez mask, Čakš Jagrova izpostavila tudi objemanje.

Sicer meni, da je trenutni val v zatonu, vendar je prerano, da bi z gotovostjo trdili, da se bodo ukrepi, ki trenutno veljajo, kmalu začeli rahljati. “Spoštujem ta virus, ki nam je pripravil zelo veliko presenečenj, a z upanjem, da je v zatonu,” je povedala.