Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se ob bolj praznih cestah in železnicah zaradi vpliva novega koronavirusa zavzema za pospešeno obnovo in izvajanje že sprejetih investicij. “To je velika priložnost, da se pospeši dela oz. za dela brez prometnih zamaškov,” je povedal na današnji novinarski konferenci.

Vrtovec je spomnil na številne sprejete ukrepe, a ocenil, da so “nujno potrebni, če želimo učinkovito zajeziti širjenje koronavirusa”. Ta čas pa je po njegovem tudi priložnost za pospešitev infrastrukturnih projektov, ki tečejo.

Povečan obseg vzdrževanja cest in železnice

Zato bodo na ministrstvu vladi predlagali ohranitev obstoječih projektov in povečanje obsega investicijskega vzdrževanja v cestno in železniško infrastrukturo, ki so bili pred izbruhom epidemije načrtovani v proračunih za letos in za prihodnje leto. Velja razmisliti tudi o podaljšanju vmesnih in končnih rokov, ki jih imajo izvajalci del in ki jih zaradi vplivov koronavirusa ne morejo spoštovati, je še dodal.

Pospešitev gradbenih del

“S predsednikom uprave Darsa Tomažem Vidicem sva se strinjala, da se gradbena dela pospeši,” je dejal Vrtovec in dodal, da Dars dela in je zadnji konec tedna opravljal dela na ljubljanski severni obvoznici proti Gorenjski. Priporočilo o delih velja tudi za DRI in ostale projekte, kjer so gradbinci že izbrani.

Na ministrstvu ob tem razmišljajo o obdobju, ko bodo omejevalni ukrepi postopoma nehali veljati oz. ko bo, kot je dejal Vrtovec, “treba zavihati rokave in zagnati gospodarstvo”. Ob mirovanju javnega potniškega prometa se je izkazalo, kako je pomemben za delovanje države. “Zato bodo investicije kot temeljno vodilo modernizacije javnega potniškega prometa nujne,” je poudaril.

Gradbinci nadaljujejo z delom

Po njegovem bo treba odpraviti ozka administrativna grla, o čemer sta že razpravljala z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom. Pozval je, naj gradbinci ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov nadaljujejo dela. To pa zato, ker je gradbeništvo panoga, ki zaradi narave projektov okreva zelo počasi in ker ima multiplikativen učinek na ostale dejavnosti in s tem na delovna mesta, je pojasnil.